Stevia magusainetega ei maksa ülemäära liialdada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väga magusate lehtedega stevia.
Väga magusate lehtedega stevia. Foto: Ants Liigus

Neli aastat tagasi kinnitas Euroopa Toiduohutusamet stevioolglükosiidide ohutust ja sellest ajast on räägitud steviast kui kalorivabast magusainest, mis teeb tervisele head. Toiduohutuse spetsialist Anneli Tuvike juhib aga tähelepanu sellele, et vahet tuleks teha Stevia lehtedel ja toidu lisaainel stevioolglükosiididel.

«Eesti kaubandusse ja eestkätt ökopoodidesse on ilmunud mitmed tooted kuivatatud stevia lehtedest,» selgitab Anneli Tuvike, kelle sõnul Stevia rebaudiana Bertoni taimed ja kuivatatud lehed on aga määruse (EÜ) nr 258/97 mõistes uuendtoit ning neid ei ole lubatud turule viia toidu või toidu koostisosana. Praeguseks ei ole nimelt suudetud tõendada, et lehtede kasutus toiduna oleks ohutu ja vastaks määruses esitatud kriteeriumidele. «Toidus on lubatud kasutada üksnes steviast saadud stevioolglükosiide,» lisab ta. 

Stevioolglükosiidid on Stevia lehtedest ekstraheeritud magusained, mis on toidus lubatud kasutada lisaainena ning mille E-number on E 960. Tuvikese sõnul on stevioolglükosiidid valge kuni helekollase värvusega pulbrid, mis on sahharoosist 200 - 300 korda magusamad. 

«Lauamagusainetena müüdavad stevioolglükosiidid võivad olla erineval kujul nagu pulbri, tableti, vedeliku või segatuna näiteks tavalise suhkruga. Arvestades, et tegemist on kõrge intensiivsusega magusainega ning väga madalaid kasutuskoguseid, siis isegi kui stevioolglükosiidid sisaldavad teatud määral kaloreid, ei mõjuta need sisuliselt üldist energia saadavust.»  

Kas stevioolglükosiidid on ohutud?

Praeguseks on spetsialisti sõnul näha, et keskmiselt Euroopas Liidus stevioolglükosiidide tarbimisel lubatud päevakogust ei ületata. Peamiseks allikaks on karastusjoogid, kuid kui steviapõhise magusainega hakatakse ka tavatoitu maitsestama, siis tõstab see oluliselt aine tarbimist. «Kuigi tegemist on loodusliku päritolu magusainega, ei maksa sellega ülemäära liialdada,» hoiatab Tuvike.

Ohutu tarbimiskoguse illustreerimiseks toob ta näite: «Stevioolglükosiididele kehtestatud aktsepteeritav päevakogus ADI on 4 mg/kehakaalu kg/päevas - see tähendab, et 60 kg kaaluva inimese ohutu päevakogus on 240 mg. Kui stevioolglüksoiide lisatakse näiteks karastusjooki suurimal lubatud määral 80 mg/l, siis võiks 60 kg kaaluv inimene päeva jooksul tarbida umbes 3 liitrit stevioolglükosiidide sisaldusega jooki. 20 kg lapse puhul oleks ohutu antud lisaaine seisukohalt tarbida umbes 1 liiter jooki.»

Kuigi ühekordne aktsepteeritava päevakoguse ületamine ei too veel terviseriski, võib Tuvikese sõnul probleemiks kujuneda pikaajaline ADI ületamine. Seetõttu pole põhjendatud  ka stevia ja sellest tehtud toodete tervislikkuse rõhutamine.

Stevia magusainet ostes tuleks vaadata, et pakendil on koostisosade loetelus kirjas «magusaine stevioolglükosiid» või «magusaine E 960». Kui lauamagusaine sisaldab stevioolglükosiide, siis selle müüginimetus peab sisaldama mõistet «stevioolglükosiididel põhinev lauamagusaine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles