Suurimad vead, mida naised tööd otsides teevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võib-olla soovid rohkem raha teenida, otsid uusi väljakutseid, praegune töökoht ei motiveeri sind piisavalt või sa ei jaksa enam kuulata oma tüütute kolleegide klatšimist - igatahes oled otsustanud töökohta vahetada. Sulle võib tunduda, et oled töömaastikul üsna kõva tegija ja uue töö leidmine peaks minema kiirelt, aga tegelikult on mõned levinud vead, mida paljud naised tööd otsides teevad.

Marie Claire toob välja kuus levinud viga, mida tööotsinguil tehakse.

1. Su elulookirjeldus näeb välja samasugune, nagu eelmist tööd otsides

Mõistlik oleks oma elulookirjeldust aeg-ajalt uuendada. Seda võiks teha ka need, kes hetkel aktiivselt uut töökohta ei otsi. Elulookirjelduses võiks olla lahti kirjutatud, millised on olnud su tööülesanded ja suurimad saavutused ühel või teisel ametikohal. Esialgu võib tunduda veidrana mõte, et peaksid uuendama oma CV-d siis, kui sa ei otsi tööd, aga see on tähtis kahel põhjusel: 1) sul on olulised asjad paremini meeles; 2) regulaarselt oma saavutuste lugemine annab sulle hea ülevaate sellest, mida sa väärt oled. 

2. Tööotsingute ajal ei tasu hakata kontakte looma

Enamik meist kulutab rohkem aega teiste fotode vaatamisele Instagramis kui aktiivselt kontakti otsimisele inimestega, kes aitaks su karjääri edendada. Seda võiks muuta. Huvipakkuvate ettevõtete ja inimestega suhtlemine pole isekas, see on äärmiselt intelligentne tegevus. Otsi pidevalt uusi kontakte, kellelt saad nõu küsida ja kes aitaksid sul karjäärialaselt areneda. 

3. Sa ei pea kinni töövestluse kõige tähtsamast reeglist

Ära ürita oma iseloomu töövestluse ajal muuta. Hea töövestlus on nagu hea esimene kohting. Sa oled teinud oma kodutöö, sa pole emotsionaalselt klammerdunud võimaliku tulemuse külge ja sa lihtsalt uurid oma võimalusi. Sa pole liiga sõbralik, aga ka mitte liiga jäik - oled meeldiv, suhtled vabalt ja oled küsimustele avatud. Tööandja üritab ju välja selgitada, kas sinust võiks nende meeskonnale kasu olla, seega ära teeskle, et oled keegi, kes sa tegelikult pole. Lõõgastu. Ära kunagi musta endist ega praegust tööandjat, kuna see ei jäta sinust professionaalset muljet.

4. Sa ei tea iseenda väärtust

Iga naine peaks teadma oma «numbrit». Palk, boonused, lisateenimisvõimalused - sa pead teadma, kui palju on sul tarvis, et normaalselt ära elada. Kui sa tead, kui palju sa väärt oled, siis suure tõenäosusega sa nii palju ka saad. Alati tasuks küsida natuke rohkem, kuna siis on n-ö vingerdamisruumi. Kui võimalik tööandja pakub juba alguses madalat palka, siis ilmselt ei muutu see olukord paremaks. Töövestluse käigus tuleb oma sõna maksma panna ja anda tööandjale märku, kui palju sa soovid teenida.

5. Sa pead enne otsuse langetamist küsima teistelt nõu

See, kus sa järgmisena peaksid töötama, ei puuduta sinu vanemaid, sõbrannasid ega kallimat. Kui hakkad kõikidelt inimestelt nõu küsima, kas peaksid ühe või teise tööpakkumise vastu võtma, võid lõpuks olla suurema segaduses kui asi seda väärt on. Sina ise tead, mis on sinu jaoks parim lahendus ning tööd ajendas sind otsima ju sisetunne. See on iga inimese kõige tugevam juht. Usalda oma sisetunnet ja ära karda raskeid otsuseid langetada.

6. Sa pole emotsionaalselt valmis edasi liikuma

Kui sa pole tõeliselt valmis oma praeguselt töökohalt lahkuma, võib see su elu üsna keeruliseks muuta. Töötulemused võivad kannatada, kolleegid panevad tähele, et sa oled oma mõtetega mujal. Naised on emotsionaalsed olendid ja kui me ei võta tööd kui mänguväljakut, astuvad teised meist üle ja tekib tunne, et me ei saagi töölt lahkuda, sest... mis siis küll juhtub? Karjäär on tegelikult kui mänguväljak, kus igaüks meist peaks oma võimalusi uurima ja langetama otsuseid, mis tuginevad meie huvidel. See ei tähenda, et sa oled isekas; see näitab, et sa üritad ellu jääda. Saa oma kolleegidega hästi läbi, sõbrusta inimestega, kes ei tööta sinu kontoris, kuid ära kunagi kahetse seda, et võtsid vastu tööpakkumise, mis viib sind unistustele lähemale. Kuid ära kasuta tööotsingut selleks, et praeguse tööandjaga palgaläbirääkimisi pidada. Sellised käigud võivad sulle kiiresti asendaja tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles