Mida kodujuustuga küpsetamisel silmas pidada?

Kodujuust

FOTO: Aldo Luud/Õhtuleht

Kodujuust on tänuväärne piimatoode, mille kasutusvõimalused toidu valmistamisel on väga mitmekesised. Eestimaalased armastavad süüa kodujuustu eelkõige külmades roogades, kuid see on imehea ka kuumtöödeldud kujul. Erinevate täidistega mängides on näiteks võimalik valmistada väga hõrke ja tervislikke kodujuustupirukaid ning -küpsetisi.

Et kodujuustuga küpsetamise tulemus oleks meelepärane, tutvustavad Alma kodujuustu kategooria juht Nele Jõemaa ning Neikid resto peakokk Koit Uustalu rusikareegleid, mida seejuures silmas pidada.

1.       Nõruta üleliigne vesi. Kodujuustule on iseloomulik võrdlemisi suur veesisaldus. Kuna kõrge temperatuuriga kokku puutudes hakkab vesi kodujuustust eralduma, tuleb enne küpsetama asumist üleliigne vedelik sellest välja nõrutada. Nutikas on aga valida poeletilt selline kodujuust, mis on küpsetamiseks just õige tekstuuriga – näiteks kodujuust hapukoorega.

2.      Vali õige tainas. Kodujuustu veesisaldust on oluline silmas pidada ka taina valikul. Parim on valida selline tainas, mis imab üleliigse niiskuse kõige paremini sisse ning hea valik selleks on lehttainas. Sel moel puudub risk, et kodujuustust eralduv niiskus muudab küpsetise vesiseks.

3.       Jälgi täidise konsistentsi. Kodujuustutäidiste variatsioone on sadu ja tuhandeid ning sageli piisab maitsvaks tulemuseks ka kodus olemasoleva kombineerimisest. Selleks, et täidis säilitaks meelepärase konsistentsi, lisa sellele kindlasti sidumiseks muna.

4.       Jälgi temperatuuri. Alusta küpsetamist madalamal temperatuuril ning tõsta seejärel kuumust, et pirukas saaks kauni kuldse varjundi. Veendu aga selles, et küpsetamistemperatuur ei ületaks 120°C, kuna vastasel korral võib kodujuust muutuda liiga vesiseks.

Tagasi üles