Teaduslikult tõestatud põhjused, miks tasuks mõnikord nutta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nutmine on miski, mida iga inimene vahel teeb. Mõni eelistab nutta privaatses kohas, teine ei pelga oma pisaraid ka teistega jagada. Ja nutmine on tegelikult hea – teadlased on kindlaks teinud, et nutmine mõjub kehale positiivselt.

Isegi, kui sa pole otseselt kurb – mõtle näiteks rõõmupisaratele –, aitab nutmine enesetunnet paremaks muuta. Seega järgmine kord, kui tunned, et pisarad soovivad valla pääseda, ära hoia end tagasi ega otsi ettekäänet, miks nutma hakata, lihtsalt tee seda, soovitab Elite Daily.

Järgnevalt on välja toodud mõned teaduslikult tõestatud põhjused, miks on mõnikord hea nutta.

1. Pisarad tapavad baktereid

Pisarad on antibakteriaalse toimega. Pisarates peitub nimelt ensüüm nimega lüsosüüm, mis on suuteline paari minutiga tapma 90-95 protsenti bakteritest, mis võivad ümbritseda silmi ning tekitada silmapõletikku. 

2. Nutmine muudab enesetunde paremaks

Hoolimata sellest, et sa võid hakata nutma kurbuse tõttu, aitab nutmine keha enesetunnet paremaks muuta. Nutmine vähendab mangaani – meeleolu mõjutava mineraali – taset. Kui kehas on liiga palju mangaani, võib inimene tunda ärevust, kergesti ärrituda, agressiooni, väsimust ja närvilisust. 

3. Nutmine vähendab stressi

Ilmselt on paljudel ette tulnud päevi, kui energia on otsas ja sind painab stress. Kõige parem moodus stressi leevendamiseks on õhtul koju minnes patja nutta. Pisarad viivad kehast mürkaineid ja stressikemikaale välja. Nutmine on keha loomulik viis stressi vähendamiseks. 

4. Nutmine aitab asju selgemalt näha

Sõna otseses mõttes. Nutmine parandab nägemist, kuna pisarad niisutavad silmamunasid ja –lauge ega lase limanäärmetel kuivaks muutuda. Pisarad aitavad silmadest eemaldada ka mustust ja tolmu. 

5. Tunnete allasurumine mõjub tervisele halvasti

Kui hoiad kõiki tundeid enda sees, võib sul aja jooksul esineda palju terviseprobleeme. Teadlased on kindlaks teinud, et pisarate tagasihoidmine võib suurendada südamehaiguste riski, tõsta vererõhku, tekitada südameprobleeme ja isegi haavandeid. Vaimse tervise mõttes võib tunnete allasurumine endaga kaasa tuua depressiooni. Oluline on väljendada oma tundeid ilma siltideta. Tunded pole «head» või «halvad», need on lihtsalt tunded. Lase neist lahti enne, kui need sind salamisi sööma asuvad.

6. Nutmine muudab suhteid tugevamaks

Uuringud on näidanud sedagi, et nutmine muudab inimesi lähedasemaks. Mõtle näiteks neile kordadele, kui oled kallimale end avanud, nutma puhkenud ning hiljem talle armastust avaldanud. Või näiteks neile kordadele, kui oled sõpradele oma haavatavamat külge näidanud ja tundnud siis nendega sügavamat sidet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles