Argo Ader: paastumine on kahjulik!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ader.
Argo Ader. Foto: Arno Saar/ SL Õhtuleht

Siiani on meedias paastumisest juttu olnud peamiselt positiivses võtmes, kuid spordiklubi Sparta personaaltreeneril Argo Aderil on aga hoopis teistsugune vaatepunkt.

«Aju peamiseks energiaallikaks on glükoos, mille varusid jätkub inimese organismis vähem kui ööpäevaks ja kui varud on otsas, hakkab organism sünteesima glükoosi aminohapetest, lagundades skeletilihaste, maksa ja teiste organite valkusid,» selgitas Ader Naistemaailmale. «Teisisõnu hakkab keha nälgimise ajal energiaallikana kasutama oma kudesid. Paastu lõpptulemus on see, et lisaks väiksele kogusele rasvale on paastuja kaotanud ka oma lihased, mille ehitamise nimel on aastaid vaeva nähtud.»

Pärast paastumist taas normaalselt toituma hakates tulevad paastu ajal kaotatud kilod tagasi.

«Esiteks on paastu ajal kaal langenud sooltes oleva toidu (3 protsenti inimese kehakaalust) ning vee väljumise arvelt, mida organism soola puudumisel kehas ei hoia. Organism õpib nii paastumise kui äärmuslike dieetide puhul väga kiiresti selgeks, mis toimumas on. Tulemus on see, et edaspidi, mida vähem inimene sööb, seda vähem kaal langeb,» rääkis Ader.

Aderi sõnul ei tohiks paastu eesmärk kindlasti olla kaalu langetamine, sest paastumine võib olla tervisele väga ohtlik ja selle kahjulikud tagajärjed võivad avalduda pikema aja möödudes ning meditsiiniliselt põhjendatud ravipaast peab tingimata toimuma arsti järelvalve all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles