Miks ei tasuks hilisõhtul ega öösel süüa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti avaldatud uuringust selgus, et hilisõhtune söömine ei pruugi ajule kuigi hästi mõjuda.

Teadlased, kes uurisid inimkeha bioloogilist kella, avastasid, et «valel ajal» söömine – eriti siis, kui peaksid tegelikult magama – võib negatiivselt mõjuda mälule ja õppimisvõimele, kirjutab healthmeup.com.

See mõjutab neid, kes armastavad hilisõhtul või öösel süüa, aga ka neid, kes töötavad öises vahetuses. Psühhiaatriaprofessor Christopher Colwell selgitas, et inimesed arvavad ekslikult, et nad võivad igal kellaajal tööd teha ja seetõttu ka igal ajal süüa, kuid tegelikult pole see päris nii.

Kaasaegse eluviisiga kaasnevad pikad ja kohati omapärased töötunnid ning kuigi inimesed võiksid oma toidukordi ette planeerida ja eelistada kergemaid toite, vajab organism seda, et toidukorrad toimuksid normaalsetel aegadel.

Meie bioloogiline süsteem toimib sujuvalt vaid siis, kui meil on hea päevane rütm. Ööpäevane rütm järgib 24-tunnist tsüklit ja kontrollib kõiki kehafunktsioone, kaasa arvatud hormoonide sünteesi ja vallandumist ning ka vaimseid funktsioone. Selle tsükli häirimine mõjub halvasti ajule ja võib põhjustada ka teisi terviseprobleeme (II tüüpi diabeeti ja probleeme immuunsüsteemiga). See mõjub kehale samamoodi kui näiteks ööpäevase rütmi häirimine pärast pikka lennureisi.

Oma tervise hoidmiseks oleks mõistlik vältida hilisõhtust või öist söömist ja seada toidukorrad iga päev samadele aegadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles