Mida tuleks naistearstile kindlasti rääkida?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naistearsti juurde minnes võib tekkida tahtmine arstile valetada. Tunned piinlikkust, ebamugavust või arvad, et sinu seksuaalelu ei ole arsti asi. Kuid arstile valetamine võib su tervisele tõsiselt liiga teha.

Good Housekeeping uuris naistearstilt dr Rebecca C. Brightmanilt, milliste asjade kohta ei tohiks arstile valetada.

1. Kas sa suitsetad või tarbid alkoholi

Naistearst analüüsib tervet su keha. Kui naine peaks arsti juurde minema alkoholi või mõne narkootilise aine mõju all, pole ta suuteline arstiga normaalselt suhtlema. Kui naisel on kombeks alkoholi või narkootikumidega liialdada, ei pruugi ta seksuaalses mõttes alati mõistlikke otsuseid teha. Nii suitsetamine kui alkoholi tarbimine võivad pikas perspektiivis tervist mõjutada ja arst peaks sinu harjumustest teadlik olema.

2. Mitu voodikaaslast sul tegelikult on olnud

Pea meeles, et arst ei kritiseeri sind. Kui patsient tunneb, et arst heidab talle mingil põhjusel halvustavaid pilke, tuleks ehk leida omale uus naistearst. «Arst peab teadma, mitu voodikaaslast on naisel olnud või mitu on tal neid hetkel, kuna siis saab arst kindlaks teha, kas naisel on oht haigestuda suguhaigustesse, kuna igal voodikaaslasel on ju veel omakorda teatud seksuaalne minevik,» selgitas Brightman.

3. Täielik ülevaade su voodikaaslastest

Brightmani sõnul arvavad lesbid ja biseksuaalsed inimesed sageli ekslikult, et suguhaigused neid ei ohusta. Tegelikult peab arst neid kontrollima täpselt samamoodi nagu heteroseksuaalseid patsiente. Arst ei hooli sellest, kas su voodikaaslaseks on naised või mehed, kuid naistearst ei ole selgeltnägija. Ta ei tea seda, kas sul on olnud armukesi või kas su partneril on vahepeal olnud kõrvalsuhe. «Mul on olnud patsiente, kelle ma olen üle vaadanud ja kes kabinetist lahkudes ütlevad uksel, et peavad mulle tegelikult veel midagi tunnistama. Arstiga tasuks algusest peale aus olla. Arstid ei kritiseeri. Nad soovivad, et patsiendid oleksid ausad, kuna siis saavad arstid neid ka paremini ravida,» ütles Brightman.

4. Kas sul on olnud toitumishäireid

Toitumishäire võib mõjutada luid ja pikas perspektiivis jätab see tervisele üldiselt oma jälje. Arst suudab vahel ka patsienti vaadates mõista, et patsient ei räägi talle kõige kohta tõtt. Arsti ülesandeks pole patsiendi eraelu uurida, arstid eelistaksid seda, et inimesed tunnistaksid ise ausalt, mis nende tervisega toimub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles