Kuus tervislikku toiduainet, mis aitavad lõõgastuda ja stressi vältida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringud on teinud kindlaks, et siin nimetatud toiduained aitavad hoida korras vaimset tervist ning vältida ebameeldivat stressi. Nende abil on võimalik luua oma isiklik Zen-teekond läbi söömise.

Spargel

On tõsi, et spargli söömisega võib kaasneda imeliku värvi ja lõhnaga uriin, kuid arvestades, millise koguse folaate selle söömisega omandatakse, on see väga väike ja mitteoluline kõrvalnähtus. Sparglis on ka ohtralt B-vitamiini, mis aitab püsida rahulik ka siis, kui stress tõeliselt ründab. Lisa mõned aurutatud sparglid oma salatile või vokiroale ja rahulolu ning maitseelamus on garanteeritud, lubab Teazy.ee.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Avokaado

Peale selle, et tegemist on imelise tervisliku rasva allikaga, suudab see kreemjas puuvili ära hoida ka ebameeldivat stressi. Avokaado sisaldab ohtralt glutatiooni - ainet, mis blokeerib nende rasvade imendumist, mis põhjustavad keha oksüdatiivset kahjustumist (protsess, mis loob vabu radikaale ja põhjustab enneaegset vananemist). Ka avokaadod sisaldavad rohkelt folaate. Seada puuvilja võid lisada nii salatisse kui ka võileivale majoneesi asemel.

Scanpix
Scanpix Foto: www.freepik.com

Marjad

Kõik marjad on C-vitamiini rikkad ja C-vitamiin aitab vähendada stressi. Saksa teadlased palusid 120 inimesel pidada kõnet ja lahendada keerulisi matemaatika ülesandeid. Nendel, kellele oli antud C-vitamiini, oli peale sellist stressirohket olukorda vererõhk ja kortisooli tase madalam, kui neil, kes vitamiini ei saanud. Marju on hea lisada nii pudrule kui ka jogurtile ja lihtne säilitada sügavkülmas.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Apelsinid

Apelsinid on taas suured C-vitamiini allikad. Nende paks koor võimaldab neid lihtsalt kaasas kanda. Vahelduseks võid apelsinide asemel süüa ka mandariine või teisi tsitruselisi.

Postimees
Postimees Foto: Jaanus Lensment

Austrid

Üldiselt räägitakse austrite söömisest seoses seksiga, siia sattusid nad aga seetõttu, et sisaldavad suurel hulgal tsinki. Kuues austris, mida tavaliselt serveeritakse restoranis suupistena, on rohkem kui pool päevasest tsingi vajadusest. Nad on omapärase maitsega, kuid fännid naudivad neid kokteilkastme, mädarõika või siis sidrunimahlaga.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Pähklid

Pähklid sisaldavad alfa-linoleenhapet, olulisi oomega-3-rasvhappeid ja teisi polüfenoole, mis mõjuvad ajule turgutavalt. Uuringud on ka tõestanud, et pähklites olevad oomega-3-rasvhapped suudavad hoida stressihormooni kortisooli ja adrenaliini taseme kontrolli all.

Selleks, et nende maitseomadusi paremini esile tuua, tuleks neid enne salatisse lisamist 10 minutit röstida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles