Millised võiksid olla erinevate isude psühholoogilised põhjused?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled vahel mõelnud, et kuigi inimeste üldine huvi tervislike eluviiside vastu suureneb, kasvab jätkuvalt ka ülekaaluliste arv?

Lugematu arv dieete, paaste ning muid trikke kogub üha enam populaarsust, ometigi ei takista see meid astumast üle kiirtoidurestorani ukseläve ega söömast järjekordset juustuburgerit, mille peale keha kindlasti aitäh ei ütle. Isu magusa, soolase ning ka rasvase toidu järele võib viidata teatud aine puudusele organismis, kirjutab Teazy.ee. Mis saab aga siis, kui tegemist on hoopis psühholoogilise probleemiga?

Kõik sinus on täiuslik ja terviklik. Erandiks pole ka söögiisu. See, kui tunned mingi toidu järele vastupandamatut isu, ei tähenda, et sul oleks midagi viga või oleksid mingil moel nõrk.

Kogu keha, sealhulgas söögiisu, võib peegeldada sinu meeleseisundit. Järgnevaga annangi sulle mõtteainet, mida enne järgmise šokolaadibatooni suhu pistmist endale meelde tuletada.

Šokolaadiisu – armastusenälg. Oled ehk kuulnud, et šokolaad sisaldab samasugust keemilist ainet, mida toodab aju siis, kui inimene on armunud. 

Sisenda endale, et oled armastusväärne ning su ümber on inimesed, kes sind armastavad.

Piimatooted – antidepressantne toit. Piimatoodete koostisesse kuuluv koliin on leevendava mõjuga, L-trüptofaan koos süsivesikutega annab rahustava toime, suhkur ja laktoos tõstavad ajutiselt energiataset ning toodete kreemjas tekstuur mõjub lohutavalt. 

Sisenda endale, et oled rahulik, õnnelik ning oma eluga rahul.

Krõbedad näksid – stress, viha, ärevus. Kas mugid rohkem siis, kui sind vaevavad tööalased mured, rahaga seotu või pereprobleemidest tingitud pinged? Krõbe tekstuur võimaldab vabaneda lõualuusse kogunenud pingest. Näksid täidavad poksikoti ülesannet. Iga krõmpsuva suutäiega vabaneme pingest ja maandame viha. Rahustavalt mõjub isegi krõmpsuv heli.

Mõista, et stress saab tulla vaid siis, kui me ise laseme. Löö stressil uks nina ees kinni ning tunneta, kui ilus on maailm tegelikult. Võta probleeme kui väikseid eesmärke, mida ületada.

Vürtsikad toidud – põnevusjanu. Arvatavasti ei soovi sa oma elus vürtsi lisada vaid toidule. Väga võimalik, et igatsed põnevust ja suurt intensiivsust ka tööelus, armastuses ning mujal. Kui elu sulle piisavalt närvikõdi ei paku, võib sellest tulenev pettumus kasvada üle vastupandamatuks isuks vürtsika toidu järele.

Kuula ja järgi sisetunnet ning täida oma unistused. Esita endale küsimus, et mida sa tegelikult oma elult soovid ning mida saavutada tahad. Oled sa siiani selleks midagi teinud? Vii oma unistused ja soovid täide!

Isu jookide järele – üles-alla energiatsüklid. Nii nagu tahked toidud, sisaldab ka suurem osa jookidest meeleolu mõjutavaid aineid, mis meeldivad just neile, kes otsivad kohest leevendust emotsionaalsele valule. Kolm peamist armastatud joogirühma on: gaseeritud joogid (limonaadid, dieetkoola jne), kohv ja alkohol. Need inimesed on murdumas soovimatute kohustuste koorma all ning püüavad ülitihedas ajagraafikus leida hetki energiavarude täitmiseks. Sisehääle – tõelise energiaallika – kuulamise asemel proovivad kohvisõltlased kunstlikult pookida innukust ettevõtmistele, millesse nad tegelikult ei usu. Isu alkoholi järele tekitavad kõige enam just viha, depressioon, lein, üksindus ja häbitunne.

Sisenda endale, et vabaned vajadusest kiirustada ning sul on piisavalt energiat, et kõik soovid ellu viia.

Pähklid ja maapähklivõi – lõbujanu. Pähkliisu väljendab rahuldamata vajadusi lõbu ja naudingu järele. Nii pähklite tekstuur kui neis sisalduvad keemilised ained leevendavad üldjuhul rõõmutut elu elavate inimeste lõbujanu.

Mõista, et lõbu on vajadus, mitte luksus. Leia aega iseendale.

Sai, riis ja pasta – lohutavad ja rahustavad. Isu pehmete küpsetiste järele peegeldab keha vajadust õrna ja armastava hoolitsuse järele. Meelerahu on tasakaalust väljas, meil on tunne, et meid ei mõisteta ega armastata. Igatsus kallistuste, naudingu ja rahustamise järele.

Sisenda endale, et kõik, mida kaotad, asendatakse automaatselt millegi paremaga. Armastuse allikas on alati sinu sees ja sinu ümber. Paranda oma enesehinnangut ning usu iseendasse!

Rasvased toidud – tühjuse täitmine. Sageli tunnevad rasvasesööjad üksindust, vastutuse võtmist, vajadust muutuste järele, millegi ees suurt hirmu või silmitsiseismist kohutava tõega. Hirme ja kindlusetusetunnet vaigistatakse rasvase toidu pideva ülesöömisega.

Sisenda endale, et sul on otsuste langetamiseks piisavalt jõudu ja tarkust.

Suurepärase elu võtmesõnaks on tasakaal. Just seetõttu ei tasu liialdada ei trenni, rämpstoidu söömise, muretsemise ega üldiste toimetustega. Keha ja vaim vajavad vahel puhkust ning premeerimist. Miks mitte teha seda viisil, mille eest keha saab sind tänada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles