Millised on head toidukartulid?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi statistikaamet kuulutab kartuli tähtsuse vähenemist eestimaalaste toidulaual, arvab põllumajandusteadlane Viive Rosenberg, et kartul ei kao kuhugi ja seda hakatakse üha enam sööma. Seda enam, et praegu leidub hulga sorte, millega erinevaid roogi põnevaks teha.

Rosenberg tunnistas eelmisel nädalal «Terevisioonis», et suudab kartulitega oma külalisi üllatada ja vahel isegi šokeerida. Näiteks on ta ahjukartulit ja salatit valmistanud sinisest kartulist «Blo Kongo». Põneva tulemuse saab ka siis, kui kasutada ahjuroas erineva kuju ja värviga kartuleid – panna ühte patta pikad ja kõverad, kollased ja valged kartulid.

Igapäevaseks tarvitamiseks peab Rosenberg parimaks Jõgeva sorti «Juku», samuti on väga hea «Maret». Viimast armastavad teadlase sõnul inimesed isegi sellest hoolimata, et see katki keeb. Salatikartuliks sobivad mitmed Eesti sordid, kuid samuti Saksa sort «Nicola» ja ka juba mainitud «Blo Kongo».

Küsimuse peale, kuidas head kartulit turul ära tunda, andis naine kaks soovitust: kui tahate kindlasti muredat kartulit, tuleb müüjalt küsida; kui tahate ilusat kollast kartulit, laske see pooleks lõigata.

Tallinnas Nõmme turul kartulitega kauplev Tiiu Kukebal ütles teleajakirjanikele, et enamik ostjatest teab leti juurde tulles üsna kindlalt, mida nad osta soovivad. Kõige paremini läheb müüja sõnul kaubaks sort nimega «Quarta», mis on universaalne ja sobib kõikide roogade valmistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles