Mees avastas tuludeklaratsioonist võõra lapse

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulude deklareerimine.
Tulude deklareerimine. Foto: Sander Ilvest

Mandril elav saarlane avastas oma tuludeklaratsioonist, et Kuressaare linnavalitsus oli tema nimele kirjutanud võõra lapse eest makstud koolituskulud.

«Otsustasime abikaasaga teha ühisdeklaratsiooniavalduse ja kuna käin Tallinnas tööl, ajas seda asja tema,» rääkis Saarte Häälele juba aastaid mandril elav Marko (nimi on mehe palvel muudetud – toim). «Naine helistas mulle reede hilisõhtul ja teatas, et minu nimel on mingid koolituskulud.»

Laupäeva õhtul asja kontrollinud Marko avastaski, et deklaratsiooni olid märgitud talle võõra, ent temaga sama perekonnanime kandva seitsmeaastase poisi koolituskulud. Andmete esitajana oli kirjas Kuressaare linnavalitsus.

Pühapäeval hakkas Marko Facebooki kaudu poisi tegelikke vanemaid otsima. «Laste pealt saab noor pere ju küllaltki palju raha tagasi,» märkis ta.

«Tagaotsimiskuulutuse» kiire jagamine sotsiaalmeedias andis tulemust ning juba sama päeva õhtul sai Marko ühendust võtta poisi tegelike vanematega. «Selgus, et lapse isa on mu nimekaim,» lausus Marko, kelle sõnul saigi kogu segadus alguse sarnasest nimest.

Et arusaamatus lahendada, helistas Marko eile hommikul Kuressaare linnavalitsusse. «Kui üldnumbrile helistasin ja asja ära rääkisin, hakati teisel pool esialgu naerma,» meenutas ta loo ära kuulanud inimese esimest reaktsiooni. «Ütlesin, et asi on naljast kaugel – kui selgub, et mees on seitse aastat naise eest oma last varjanud, võib pere ju lahku minna.»

Juhtunut tagantjärele koomiliseks pidav mees märkis, et tänu abikaasa mõistvale suhtumisele temal suuri probleeme siiski ei tekkinud.

Linnavalitsusest helistati Markole eile tagasi ja kinnitati, et maksu- ja tolliametiga on segadus klaaritud, ning vabandati.

«Väidetavalt oli tegemist süsteemi veaga,» vahendas Marko talle räägitut. «Kuna töötasin aastail 2005–2006 Kuressaare linnavalitsuse alluvuses ja minu andmed olid seetõttu linnavalitsuse andmebaasis, seoti minu ja koolituskulude tasuja andmed süsteemis automaatselt ja esitatigi maksu- ja tolliametile.»

Markot paneb siiski imestama, et kui see poiss on juba mitu aastat lasteaias käinud, kuidas siis varem pole linnavalitsuse andmebaasis sellist segadust tekkinud, ning miks nüüd asjad äkki valesti läksid.

Kuressaare linnavalitsuse pressiesindaja Geili Heinmaa sõnul tekkis kõnealusel juhul «nimekaimude osas andmetes eksitus ning süsteemis jooksid kokku omavahel mitte seotud isikud». «Eksituse ilmnedes parandati viga kohe, asjaosaliste ees on vabandatud ja olukord praeguseks hetkeks juba lahendatud,» kinnitas Heinmaa, lisades, et linnavalitsus tänab asjaosalisi kiire reageerimise ja mõistva suhtumise eest.

Marko sõnul on tal oma nimekaimudega seoses tulnud ette nii mõnigi kummaline seik. «Mingite andmebaaside järgi on mul Eestis päris palju nimekaimusid ning leidub isegi selliseid, kes on sündinud samal aastal ja samal kuupäeval,» teadis mees, kellenimelisi elab Eestis rahvastikuregistri andmeil koguni 23.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles