Lillepoed suuri ettevalmistusi valentinipäevaks ei tee

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulbid Viru keskuse lillepoes.
Tulbid Viru keskuse lillepoes. Foto: Erakogu.

Ehkki lillepoemüüjad varuvad valentinipäevaks rohkem roose ja tulpe, siis suurt müügiedu nad sel päeval ei looda.

Kimbud ananassiga.
Kimbud ananassiga. Foto: Erakogu.

«Sõbrapäev ei ole mingi päev! Võib-olla ostetakse lilli natuke rohkem kui tavalisel laupäeval, kuid mitte oluliselt rohkem,» ütleb Viru tänava lilleputka müüja Kadri. Roose ja tulpe on selleks päevaks küll rohkem tellitud, kuid ta ei usu, et kõik need ära müüb. «Eks jagajale jäävad näpud,» naerab ta.

«Tellisime ekstra valentinipäevaks ka kümme kimpu ananassiga,» osutab Kadri rõõmsavärvilistele kimpudele, mis maksavad 12 eurot. «Eks ole siis näha, kas ka ostetakse.»

Kadri müüb sõbrapäeva aegu ka musti roose ja veelgi erilisemaid vahaga kaetud roose, mis maksavad viis eurot tükk. Väiksemate tavaliste punaste rooside eest tuleb praegu välja käia 1,20 eurot. «Muidu on euro, aga need tulevad Hollandist, kus oksjonil hind tõusis,» märgib ta.

Populaarsed sinised roosid.
Populaarsed sinised roosid. Foto: Erakogu.

Üks teine Viru tänava lillemüüja räägib, et roose ja tulpe on sõbrapäevaks tellitud umbes topelt, kuid kindlasti läheb lillemüük paremini naistepäeval. «Valentinipäev on soojendus naistepäevaks,» märgib ta.

Pikki roose müüb ta hinnaga 2,50-3 eurot, tulpe 80 sendiga. Kõige enam ostetaksegi naise sõnul just tulpe ja roose. Punaste rooside kõrval olevat populaarsed sinised roosid. «Naistele võetakse ka valgeid ja roosasid roose, meestele aga näiteks flamingosid ja iiriseid,» ütleb ta.

Tallinnas Viru keskuses asuva lillepoe City Flower florist Pille Sarapik leiab, et valentinipäev pole Eestis kunagi nii populaarne olnud kui naiste- ja emadepäev. Lilli ostetakse küll, kuid tihti piirdutakse ainult šokolaadi või kommikarbiga.

Igaks juhuks on laupäevaks tulpe tellitud siiski umbes kaks korda rohkem kui tavalisel laupäeval. «Eks võetakse ikka traditsiooniliselt punaseid roose ning väga palju ka kevadlilli - tulpe, nartsisse ja hüatsinte,» räägib ta. Populaarsed on ka gerberad ning samuti ostetakse lihtsamaid kimpe ja potililli.

Lilled Viru keskuse lillepoes.
Lilled Viru keskuse lillepoes. Foto: Erakogu.
Tulbid Viru keskuse lillepoes.
Tulbid Viru keskuse lillepoes. Foto: Erakogu.

Pikk Equadori roos maksab Viru keskuse lillepoes 3,90 eurot, väiksed Hollandi roosid on 1,30 eurot. Tulbi hinnaks on 1,20 eurot.

Ka Solarise Lillede ja Liivalaia Lilleäri juhataja Helle Väin varub lilli valentinipäevaks tagasihoidlikult. «Eelmisel aastal oli see reedel, nüüd laupäeval, mis mõjutab müüki väga palju. Nädalavahetusel liigutakse vähem, ollakse pigem kodus,» räägib ta. «Eks ta ole rohkem selline noorte tähtpäev ka.»

Roose ja tulpe tellib Väin valentinipäevaks poole vähem kui möödunud aastal samal ajal, kuid siiski pisut rohkem kui on neid müügil tavalisel laupäeval. Lisaks populaarsetele roosidele ja tulpidele on ta varunud kõiksugu südamekesi, lipse ja paele, mida lillede juurde panna.

Roosid maksavad Solarises ja Liivalaia Lilleäris 1,40-4 eurot. «Punane Hollandi roos on praegu oluliselt kallim, ehk isegi poole võrra. Ent on võimalik valida ka odavamat,» märgib Väin, et kõik on kvaliteedis kinni. Eesti tulbid maksavad neis lillepoodides 1-1,40 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles