Galerii: tuntud mehed, kes on julgelt feministid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Hamm
John Hamm Foto: AFP/SCANPIX

Feminism on termin, mida tõlgendatakse sageli valesti. Millegipärast levib stereotüüp, et feminist on kuri meestevihkaja, ent tegelikult pole see sugugi tõsi. 

Feminist on inimene (mees või naine), kes usub, et naistel ja meestel peaksid olema võrdsed sotsiaalsed, poliitilised ja majanduslikud õigused.

Õnneks on üha rohkem kuulsusi hakanud ka avalikult naiste õiguste eest seisma ja nende seas on ohtralt mehi. Huffington Post tegi kokkuvõtte tuntud meeste avaldustest.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Daniel Radcliffe ütles 2014. aasta juunis Buzzfeed Brewsile intervjuud andes, et ei pea õigeks väljendit «sõbratsoon», mida paljud mehed kasutavad siis, kui on nördinud, et mõni naine nendega ei maga. «Kas ma arvan, et mehed ja naised võiksid olla sõbrad? Jah, absoluutselt!» kinnitas ta.

Scanpix
Scanpix Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS

Patrick Stewart pidas 2009. aasta oktoobris Briti Amnesty International koosviibimisel liigutava kõne, milles tunnistas, et tema isa kasutas ta ema kallal vägivalda ning seda poisina pealt näinud, kutsub ta mehi üles naistevastast vägivalda lõpetama. «Isegi kui mu ema tegi midagi, mis võis isa ärritada, siis vägivald on valik. See on mehe valik. Meie võimuses on see lõpetada.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Mark Ruffalo avaldas 2013. aasta augustis kirja, milles toetas naiste vabadust otsustada ise oma reproduktiivtervisega seonduvate õiguste üle. Kirjas tunnistas näitleja, et kord pidi tema ema tegema illegaalselt aborti, sest seaduslik võimalus selleks puudus.

Scanpix
Scanpix Foto: Mogens Flindt/SCANPIX DANMARK

Pearl Jami laulja Eddie Vedder selgitas 1992. aastal ajakirjas Spin, miks on naise õigus lapse saamise üle otsustada palju enamat kui lihtsalt «naiste teema». 

Scanpix
Scanpix Foto: Huffington Post

2011. aasta juunis paljastas «Sõprade» näitleja David Schwimmer ajalehes The Telegraph, miks ta on seksuaalvägivalla vastane aktivist. «Mul on olnud kaks tüdruksõpra, kes on olnud lapsepõlves seksuaalvägivalla ohvrid, üks neist langes hiljem ka kohtinguvägivalla ohvriks. See tegi mind selle teema suhtes tundlikumaks, kui ma oleks iial osanud arvata.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

John Legend toetab oma «You & I (Nobody In The World)» muusikavideos naiste enesearmastust ja normaalset suhtumist oma kehasse. Legend on alati olnud suur naiste õiguste toetaja. 2013. aastal ütles ta kontserdil publikule: «Kõik mehed peaksid olema feministid. Kui mehed hoolivad naiste õigustest, muutub maailm paremaks. Meil kõigil on parem, kui naised tunnevad, et neil on väge - see teeb ühiskonna paremaks.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

«Mad Meni» staar Jon Hamm rääkis 2011. aastal Daily Maili intervjuus, kui palju on ühiskond arenenud, et traditsioonilistest soostereotüüpidest vabaneda. Ta avaldas suurt heameelt, et patriarhaalne ühiskond hakkab muutuma.

Scanpix
Scanpix Foto: Frederick M. Brown/AFP

Louis C.K. on koomik, kes on sageli väljendanud oma etteastetes feministlikke seisukohti. Näiteks ütles ta 2013. aastal HBO standup-eris: «Kuidas küll naised üldse meestega välja tahavad minna, arvestades seda, et meestest suuremat ohtu naistele ei olegi? Kogu maal ja läbi ajaloo põhjustavad mehed naistele kõige-kõige rohkem vigastusi ja kahju. Kas teate, mis on meeste suurim oht? Südamehaigused.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Prints Harry ütles 2013. aasta CHIME For Change konterdil peetud kõnes: «Kui naistel on võimu, parandab see mõõtmatult kõigi nende ümbritsevate elu - nende perekonna, nende kogukonna ja nende riigi elu. See ei puuduta sugugi vaid naisi, meie meestena peame samuti tunnistama oma rolli. Tõelised mehed kohtlevad naisi väärikuse ja austusega.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui filmi «Blue Valentine» kritiseeriti tugevalt seetõttu, et seal näidati naist nautimas oraalseksi, pahandas näitleja Ryan Gosling meediaga, et naise seksuaalsuse tõene kujutamine niivõrd suurt ebamugavustunnet tekitab. Näitleja sõnul pole õiglane, et ühiskonnas, kus domineerivad mehed, üritatakse kontrollida seda, kuidas naisi filmilinal kujutatakse ja samas üritatakse väita, et kunst on vaba. Seevastu pole kellelgi probleemi, kui filmides on naine seksuaalse piina ja vägivalla ohver, peaasi, et sellega teenib raha. «Pean seda oma olemuselt misogüüniliseks, et naise seksuaalsuse kujutamist üritatakse kontrollida. Minu jaoks on see suurem probleem, mis ei puuduta ainult filme.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Daniel Craig osales 2011. aastal naistepäeva puhul lühifilmis, kus oli riietatud kleiti ja kõneles Judi Denchi häälega: «Kogu maailmas teevad naised kaks kolmandikku tööst, ent teenivad vaid 10 protsenti kogu sissetulekust ja omavad vaid 1 protsenti kinnisvarast… Nii et kas me oleme võrdsed? Seni, kuni vastus on jah, ei tohi me kunagi jätta seda küsimast.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Ben Stiller nentis 2009. aastal väljaandes Time Out Dubai, et komöödiamaailmas on suur sugudevaheline lõhe. «Minu meelest on üldiselt komöödias teatud «meesteklubi» suhtumine, mis puutub sellesse, kuidas mehed naisi näevad,» ütles ta. «Aga see on vaid jäämäe tipp. Mulle tundub, et mehed tahavad näha naisi teatud valguses, see on alateadlik ja nad isegi ei teadvusta seda endale. Loodetavasti see muutub.»

Scanpix
Scanpix Foto: LaPresse/Federico Bernini/LaPresse

Dalai Lama tabas 2009. aastal peetud kõnes naelapead, kui ütles: «Ma olen feminist. Feminist on ju see, kes võitleb naiste õiguste eest?»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Joseph Gordon-Levitt selgitas möödunud aasta jaanuaris Ellen Show saates, miks oli film «Don Jon» niivõrd oluline. «Minu ema kasvatas mind feministiks. Ta rääkis sageli mulle ja mu vennale sellest, kuidas tänapäeva kultuuris koheldakse naisi kui objekte… Ta tahtis, et me oleksime sellest teadlikud, sest me näeme sellist kujutamist teles, filmides ja ajakirjades kogu aeg. Ja kui sa ei oska sellesse teadlikult suhtuda, siis see nagu imbub su ajju ja hakkab mõjutama seda, kuidas sa pärisellu suhtud.»

Scanpix
Scanpix Foto: DANNY MOLOSHOK/REUTERS

Will Smithilt küsiti 2012. aastal ühes intervjuus, miks ta lubas oma tütrel Willowl juuksed maha lõigata ning näitleja vastas: «Me lubame Willowl oma juukseid lõigata. Kui sul on tütar, siis kuidas sa õpetad talle, et ta saab oma keha üle ise otsustada? Kui ma õpetan talle, et mina otsustan, aga mitte tema, kes tohib ta juukseid puudutada, siis asendab ta maailma astudes minu mingi mehega. Minu juukseid ta lõigata ei tohi, aga need on tema juuksed. Talle peab jääma õigus otsustada ise oma keha üle. Kui ta selle teadmisega laia maailma läheb, otsustab ta enda üle ise. Ta on harjunud neid otsuseid ise langetama.»

Tuntud meessoost feministid on veel näiteks Richard Sherman, Jay Baruchel, Ashton Kutcher, Ameerika president Barack Obama, Joss Whedon, Blair Underwood, Antonio Banderas, Donald McPherson ja paljud teised. Nii mõnigi mees on feminist enda teadmata, sest paraku ei tea paljud, mida feminism õigupoolest tähendab.

Upworthy küsitles tänaval mehi ja päris esiteks nende vaadete kohta - kas nad peavad õigeks seda, et naistel peaks olema meestega võrdsed õigused. Mehed jäid väitega nõusse. Seejärel küsiti meestelt, kas nad on enda meelest feministid. Enamik arvas, et ei ole, kuigi tegelikult kinnitasid nad just eelnevalt välja öeldud seisukohtadega vastupidist. Vaata videot sellest allpool!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles