Väikesed elustiilimuudatused aitasid naisel kaotada pea poole oma kehakaalust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

25-aastane Catharine Acurso tegi oma elustiilis väikseid muudatusi, tänu millele kaotas ta umbes aastaga üle 45 kilogrammi oma kehakaalust. Women's Health Magazine vahendab tema lugu.

Ma olen terve elu olnud ülekaaluline. Minu peres on palju ülekaalulisi ja lapsepõlvest mäletan, et perekondlikel koosviibimistel oli toidul väga oluline roll. Polnud vahet, kas tegemist oli rõõmsa või kurva sündmusega, alati pakuti midagi süüa (ja keegi ei tahtnud teist ju solvata ega toitu tagasi lükata). Mul oli viis õde-venda ja ema oli pidevalt tööl, seega oli meie söögilaual sageli kiirtoit.

Kuuendas klassis taipasin, et kaalun rohkem kui ülejäänud klassiõed. Mõtlesin endamisi, et peaksin enne keskkooli kaalust alla võtma, et poistele silma jääda. Alates sellest hetkest proovisime emaga igasuguseid erinevaid dieete. Ta julgustas mind koos endaga kaalust alla võtma. Mul õnnestus paaril korral 15-20 kilogrammi alla võtta, kuid need kilod tulid alati tagasi.

Pärast keskkooli läksin kõrgkooli ja hakkasin ka tööl käima. Ma olin nii õnnelik, et sain olla iseseisev, kuid siis jäi mu vanaema haigeks ja suri. See oli minu jaoks raske aeg, kuna vanaema oli mulle olnud kui teine ema. Tema surma juures mõjutas mind kõige rohkem see, et vanaemal oli probleeme südamega ja südamehaigusi esines üldse meie suguvõsas palju. Kuna ma olin ülekaaluline, mõistsin, et sean end ohtu. See pani mind mõtlema, et pean oma tervisele rohkem tähelepanu pöörama.

Paar kuud pärast vanaema surma otsustasime sugulastega liituda kaalujälgijatega. Kuigi ma teadsin, et pean oma elustiili muutma, ei läinud ma esimesele kohtumisele just hea meelega. Ent ajapikku õppisin väga palju selle kohta, kuidas oma keha eest hoolt kanda. Kuigi programmist oli mulle alguses palju abi, otsustasin, et hakkan omal käel toitumist ning treeningharjumusi muutma. Ma pidin oma eluviisi muutma ja teadsin, et minu puhul ei toimi see, kui pean elu lõpuni punkte arvestama.

Alustasin väikeste muudatustega. Loobusin limonaadist ja üritasin võimalikult harva kiirtoitu süüa. Ajapikku lisasin oma menüüsse rohkem puu- ja juurvilju ning mu maitse-eelistused muutusid. Banaan isutas mind snäkina rohkem kui väike šokolaad. Ja kuigi ma sõin üsna tihti väljas, lubasin endale, et vähemalt kaks korda nädalas teen ise kodus süüa. Lõpuks kujunes välja nii, et ma tegin suurema osa toitudest ise.

Muutsin oluliselt ka oma treeningharjumusi. Alustuseks hakkasin lõunapauside ajal jalutamas käima ja vabal ajal käisin matkamas, et kaloreid põletada ja ainevahetust kiirendada. Kui olin kaotanud umbes 25 kilogrammi, hakkasin jõusaalis elliptilise trenažööriga treenima ja suvel käisin ka jooksmas. Aasta hiljem olin saavutanud oma ideaalkaalu – 65 kilogrammi – ja järgmisel kevadel osalesin poolmaratonil.

Usun, et mulle tõi edu väikeste muutuste tegemine. Ma ei kiirustanud kaalulangetusplaanidega ega kurnanud oma keha uue treeninguga. Nüüd, kui olen ideaalkaalus ja mu elustiil on väga aktiivne, käin aeg-ajalt ka sõpradega väljas söömas. Pole kuigi realistlik oma elust välja jätta sõprade ja perega väljas einestamist. Praegu saan uhkelt öelda, et olen juba viis aastat suutnud oma ideaalkaalu hoida!

Kaalulangetuse üks suurimaid plusse on kindlasti see, et ma saan vabamalt võtta. Ma olen niivõrd enesekindel, et ei pea pidevalt tegema nalju, et teistele meeldida. Ma võin lihtsalt endaks jääda. Imeline on ka see, et suudan joosta 20 kilomeetrit ilma sellele pikemalt mõtlemata. Ma olen selle üle nii uhke!

Catharine'i nõuanded:

  • Söö võimalikult tihti hommikust. Minu kaalulangetusplaanis on see olnud väga oluline punkt, kuna korralik hommikueine hoiab pikalt kõhtu täis ja annab energiat.
  • Ürita iga päev aktiivne olla. Mina alustasin sellest, et käisin lõunapausi ajal jalutamas ning see aitas mul aktiivsemaks muutuda. Sellest sai minu jaoks meeldiv harjumus.
  • Ole kannatlik. Mul oli nädalaid, mil oleksin võinud toituda tervislikumalt ja mõnikord võtsin ka paar kilo juurde, ent ma teadsin, et suudan õigele rajale tagasi astuda. See aitas mul oma eesmärki silme ees hoida ja uuele eluviisile truuks jääda. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles