Müsli - tervislik hommikusöök, mida suudavad valmistada kõik

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Hommikuti on mugav võtta kapist müslit, valada seda kaussi ja süüa segu koos piima, keefiri või petiga. Paraku jääb enamiku poodides müüdavate müslide koostis meile tundmatuks, kirjutab bioneer.ee.

Me ei tea, kus ja kuidas kasvatati teravili ja puuviljad. Me ei tea, kas kuivatatud puuviljad, mida müslides kasutatakse, on magustatud, maitsestatud, säilitusainetega säilitatud või värvitud. Me ei tea ka seda, kui kaua müsli poeletil juba seisnud on.  Ainus lahendus, mis sellise teadmatuse vastu aitab, on teha müsli ise valmis.

Esimese hooga võib koduse müsli tegemine tunduda tüütu, aga tegelikult on koostisosade kokkusegamine väga lihtne ja kiire. Müsli tegemine ei nõua häid söögitegemise oskuseid. See nõuab ainult soovi tegutseda ja fantaasiat.

Milliseid helbeid, marju ja puuvilju müslis kasutada, sõltub sööjate soovidest. Igal juhul on koduste müslide valik palju laiem kui poodides pakutav.

Soovi korral võite kasutada mahepõllundusest pärit koostisosi. Koduses müslis sobib kasutada ka oma aia marju ning puuvilju. Suvel ja sügisel võite kuivatatud marjadest sootuks loobuda ja asendada need värsketega.

Teraviljahelveste valikul võiks eelistada täisterahelbeid, sest need on tervislikumad.

Hea mõte:

 • Täisteramüsli on kasulik koos piima, peti või keefiriga kaussi valada juba õhtul, sest siis jõuavad helbed öö jooksul pehmeks liguneda.
 • Võimalusel loobuge müsli sees suhkru kasutamisest, sest puuviljad on ise piisavalt magusad.
 • Kui tahate siiski magusamat müslit, andke maitset hoopis mee või pruuni rafineerimata suhkruga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles