Kuidas mehe tunnetest aru saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Müüt, et mehed on tundetud olevused, põhjustab suhetes suuri probleeme. See, et mehed pahatihti ei oska oma tundeid väljendada, ei tähenda, et neil tundeid poleks. Sageli väljendavad mehed oma tundeid nii-öelda kodeeritult ja nad ei pruugi isegi osata oma sügavamaid emotsioone tõlgendada.

Kuna meestele on maast ja madalast sisendatud, et nad on tundetu sugu, siis ei pööratagi sageli nende tundemaailmale väga tähelepanu. Selline suhtumine õõnestab aga omakorda meeste võimeid oma tunnetega hakkama saada. Kuidas, mõtlete nüüd. Näiteks öeldakse poistele otsesõnu, et nad ei tohi nutta ja peavad oma sügavad tunded enda teada jätma, kirjutab Psychology Today. See põhjustab suuri probleeme.

Mehed võivad ühe tunde moondada teiseks. Stereotüüpselt naiselikeks peetud tunded nagu kurbus või haavatavus pööratakse tihti vihaks või uhkuseks, sest sel kujul kogedes on need ühiskondlikult aktsepteeritavamad.

Mehed võivad väljendada oma tundeid teises kohas. Kuna paljud mehed ei tihka eelarvamuste tõttu oma tundeid teiste nähes välja näidata, teevad nad seda kohas, kus tunnevad end turvaliselt ja kus on teada, et need tunded on vastuvõetavad. Mõtle näiteks sellelegi, kuidas mehed spordivõistlustel käituvad: nad võivad olla suures joovastuses, löövad käsi kokku ja isegi kallistavad üksteist. Sportmängu ajal näitavad ka väga macho’likud mehed oma tundeid välja ilma suurema mureta. Kus mujal võiks näha suuri mehemürakaid teineteise tagumikule lustlikult laksu löömas? Aga pane need samad mehed teise konteksti ja tõenäoliselt pole nad siis nii avatud.

Mehed võivad kogeda oma tundeid füüsiliste vaevustena. Pole ime, kui mees kurdab allasurutud tunnete pärast pea- või seljavalu. Ehk oled märganud, et on mehi, kelle pea valutab ainult nädalavahetustel või kes jäävad alati puhkuse ajal haigeks? See tuleb sellest, et kiirel tööajal on mehel oma tunnete väljalülitamine lihtsam. Kui töörutiini pole, tulevad tunded esile ja need võivad väljenduda füüsiliste sümptomitena.

Tunnete väljendamisel on võib mehi tagada vastulöök. Kuigi mehi julgustatakse rohkem oma tundeid väljendama, siis ei pruugi tulemus olla alati see, mida mees võiks oodata. Paljud mehed on veendunud, et isegi kui nad näitavad naisele oma tõelisi tundeid, siis naine ei lepi nähtuga. Mehed usuvad, et naised soovivad näha vaid teatud tundeid ja teatud koguses. Paraku näitavad arvukad uuringud ja eksperimendid, et meestel võib siinkohal olla õigus ja neil tasubki olla ettevaatlik naiste suhtes, kes anuvad, et mees oma tundeid väljendaks. Paljusid mehi, kes kalduvad tavapärasest «mehelikust» normist kõrvale ja on emotsionaalselt ekspressiivsed, kritiseeritakse selles, et nad ei oska hästi kohaneda.

Meeste tunded võivad kõiki rabada. Mõne mehe puhul võib olla probleemiks see, et kuna ta on pikka aega oma tundeid vaigistanud, pole tal välja kujunenud oskust tunnetega hakkama saada, kui need ühtäkki esile kerkivad. Kui siis tunded ootamatult võimust võtavad, on see nii mehele kui tema lähedastele üllatav ja mõnikord isegi ületamatult raske.

Võtame näiteks ühe juhtumi elust. Toomas ja Mirjam plaanisid ühest linnast teise kolimist. Toomas läks ees ära, Mirjam jäi maha pakkima ja kodu müügiks ette valmistama. Samal ajal hakkasid nad vaidlema, kas võtta koera või ei. Mirjam tahtis kutsikat, kes oleks talle üksioleku ajal seltsiks ja tekitaks turvatunnet. Toomas ei pidanud seda aga mõistlikuks, sest tuppa pissiva kutsikaga on isegi palju tüli, saati siis kolimise ja korteri müümise ajal. Kuigi Mirjam andis endale aru, et mehel on tegelikult õigus, tundis ta südames siiski, et oleks koeraga õnnelikum. Möödus mitu nädalavahetust, kus nad peale koera pärast tülitsemise suurt muud ei teinudki. Mirjam arvas, et Toomas on kalk ja tundetu, Toomas aga pidas oma naist arutuks. Suure keelitamise peale oli mees lõpuks nõus minema koerte varjupaika «ainult vaatama». Seal nägi ta lõputut puuride rida koertega, kellest enamik pannakse suure tõenäosusega magama. Ühtäkki puhkes Toomas nutma. Mirjam ütles, et pole kunagi näinud oma meest nii südantlõhestavalt nutmas. Tema oli juba arvanud, et Toomasel poelgi tundeid, kuid loomulikult polnud see tõsi.

Paljud mehed kogevad intensiivseid tundeid, kuid ilma abi ja suunamiseta ei oska nad oma tunnetest aru saada ning valikuvõimaluste vähesuse tõttu eelistavad need tunded alla suruda. Siis pole ka ime, kui need äkitselt vallanduvad ja algseid põhjuseid on raske tuvastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles