Taanlanna, kelle alastipildid jõudsid internetti, andis uute alastipiltidega vastulöögi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Taanlannast ajakirjaniku Emma Holteni alastipildid jõudsid ta endise kallima kaudu internetti ning ta andis vastulöögi asudes naiste objektideks tegemise vastu võitlusse. 

Ta esitas sotsiaalmeedias küsimuse, et kellel on õigus kedagi alasti näha ning kas alastipiltidel olijatel peaks olema õigus end kaitsta, kirjutab Huffington Post.

23-aastane Holten kirjutas feministide leheküljel Hysteria kolumni «Consent», kus lahkab naiste alatifotode teemat.

Holteni saaga sai alguse 2011. aastal kui ta hakkas Facebooki kasutama. Ta sai sõnumeid, et temast on internetis alastipilte, millel ta on 17- ja 19-aastane.

Fotod jõudsid paljudele pornolehekülgedele, kus mainiti ära tema õige nimi. Piltide juures oli väga palju informatsiooni tema perekonna, vanemate ja töö kohta.

Pilte näinud anonüümsed tegelased saatsid talle sõnumeid à la «kas su vanemad tead, et oled hoor?» ja «kas oled juba töölt kinga saanud?»

Teda ähvardati, et kui ta ei saada lisa alastipilte, siis saadetakse juba teadaolevad pildid ta ülemusele.

Kõik need sõnumid olid meestelt.

«Enamik neist meestest sai aru, et minu alatipildid olid üles pandud vastu minu tahtmist. Minu alandamine oli neile naudinguks,» sõnas taanlanna.

Ta sai selliseid sõnumeid üsna pikka aega.

Holten kontakteerus nende lehekülgedega, kus tema pilte oli. Üks lehekülg vastas talle lakooniliselt, et ta lõpetagu lihtsalt hooramine.

Holteni sõnul sai ta siis aru, mis internetis toimub ning et tegemist on ulatusliku ilminguga, milles on nii naistevast viha kui ka naiste vabatahtlikkust.  

Holten võttis kontakti fotograaf Cecilie Bødker Jenseniga ning nad tegid koos uue pildiseeria, milles oli varasemate alastipiltidega üks erinevus – need tegi ta vabatahtlikult.

Tema eesmärk oli ennast panna subjekti rolli, ta ei olnud enam objekt.

«Tegemist ei olnud sellega, et need pildid oleks paremad olnud. Samuti seadsime kahtluse alla naistele ette seatud rollid. Me ei vaata enamjaolt end ise, vaid meid vaadatakse,» selgitas Holten.

Taanlanna sõnul ei häbene ta oma keha ning vabatahtlikult alastipiltide üles panemine on midagi muud kui seda tehakse pildil olija teadmata ja seljataga.  

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles