Levinud moodus, kuidas paljud nurjavad oma kaalulangetusplaanid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui soovid parema välimuse nimel kaalust alla võtta, siis ilmselt arvad, et oma välimuse peeglist jälgimine mõjub motiveerivalt. Aga igasugune stiimul, mis paneb sind oma välimusele mõtlema, võib tegelikult panna sind rohkem sööma, hoolimata sellest, kas tunned nälga või mitte.

Hollandis läbi viidud uuringu käigus jagati osalejad kahte rühma. Ühele rühmale pakuti kõrge kalorisisaldusega piimakokteili, teisele aga madala kalorisisaldusega piimakokteili, kirjutab Cosmopolitan.com.

Pooled osalejad jõid oma kokteili peegli ees (eesmärgiks oli panna neid oma välimusele mõtlema). Hiljem andsid teadlased kõigile osalejatele kausitäie komme ning osalejatel lasti vaadata videot. Inimesed, kes jõid kõrgema kalorisisaldusega jooki peegli ees, sõid videot vaadates rohkem komme kui need, kes jõid lahjemat piimakokteili – kuigi kõrgema kalorisisaldusega kokteil oleks pidanud just kõhtu paremini täitma.

Uuringu teises osas paluti pooltel osalejatel süüa enne katset lõunat ja pooled pidid olema söömata. Teadlased näitasid osadele reklaami, milles astusid üles saledad ja kaunid modellid, samas kui teistele näidati reklaame, kus polnud üldse modelle. Selgus, et need, kes nägid modellidega reklaame, sõid 46 protsenti rohkem snäkke neist, kes nägid ilma modellideta reklaame – kusjuures polnud vahet, kas inimene oli eelnevalt lõunat söönud või mitte.

Teadlased arvasid, et põhjuseks võib olla see, et kui inimene vaatab peeglisse, fotosid modellidest või hoopis fotosid oma sõpradest sotsiaalmeedias, paneb see teda rohkem oma välimusele mõtlema ja see võib häirida signaali, mille kõht saadab ajule, kui tuleks söömine lõpetada ning sellest tulenevalt on keeruline toidust keelduda.

Järgmine kord, kui asud sööma, eemalda oma toidulaua äärest peegel ja moefotodega ajakirjad; pane teler kinni ja ära tegele millegi muuga peale söömise. Keskendu vaid sellele, mis tunde toit sinus tekitab – seda tuleks iga söögikorra ajal teha, kuna sel viisil on kergem taibata, millal tuleks söömine lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles