20 huvitavat fakti raamatu ja filmi «Viiskümmend halli varjundit» kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu "Viiskümmend halli varjundit" autor E. L. James.
Raamatu "Viiskümmend halli varjundit" autor E. L. James. Foto: SCANPIX

Peagi jõuab ka meie kinodesse film «Viiskümmend halli varjundit», mis peaks õrnema soo esindajatele üsna palju huvi pakkuma. Kuna raamat – ja kõik raamatuga seonduv – on kogunud palju populaarsust, ennustatakse ka filmile suurt menu.

Ajakiri Marie Claire pani kirja 20 huvitavat fakti, mis on seotud nii menuka raamatu kui ka peagi kinodesse jõudva filmiga.

1. Paljudes USA tööriistapoodides kasvas erinevate köite ja nööride müük lausa ebanormaalselt pärast seda, kui raamat «Viiskümmend halli varjundit» oli jõudnud miljonite naiste öökappidele.

2. Ühe Suurbritannias asuva heategevusorganisatsiooni arvates oli tegemist niivõrd ebasündsa raamatuga, et nad palusid inimestel oma koopiad neile annetada, et heategevusorganisatsioon saaks need põlema panna. Annetati vaid 24 raamatut ja lõkke tegemine jäeti ära.

3. Raamatu – või hullemal juhul kogu seeria – lugemist seostatakse paljud kahjulike käitumismustritega, näiteks alkoholismi või seksuaalse valimatusega.

4. Oprah on tunnistanud, et tema on suur «Viiskümmend halli varjundit» fänn. «Ma olen kõik raamatud alla laadinud ja esimest korda elus saan süütundeta nautida lugemist. Aga ma leian end sageli mõttelt: aitab küll sellest loost, nüüd võiks juba mahlasema osani jõuda,» on ta tunnistanud.

5. Harry Potteri raamatute autor J. K. Rowling on öelnud, et tal pole plaaniski seda sarja lugeda.

6. Raamatut «Viiskümmend halli varjundit» on üle maailma müüdud üle saja miljoni koopia (edestades «Videviku» sarja ja Harry Potteri sarja viimast raamatut).

7. Esialgu arvati, et filmi režissööriks võiks olla Angelina Jolie, kuid ta ei võtnud pakkumist vastu.

8. Meespeaosatäitja Jamie Dornan kannab filmis «peenise pauna», mis jätab rõivaste all mulje, et tema meheau on tegelikust suurem.

9. Filmi režissöör Sam Taylor-Johnson kasutas oma kontakte kunstimaailmas ära, et Christian Grey katusekorterit ehiksid vaid parimad kunstiteosed. Tal õnnestus saada Jake Chapmani, John Baldessari, Edward Ruscha, Gary Hume’i, Georgie Hoptoni, Harland Milleri ja Rob Pruitti kunstiteoseid.

10. Jamie Dornan pidi Christian Grey mängimise jaoks teistmoodi kõndima õppima.

Jamie Dornan.
Jamie Dornan. Foto: Craig Sjodin/Kharen Hill/AP

11. Üheksanädalase filmimisperioodi vältel esines näitlejatel ka mõningaid vigastusi. Režissöör Sam Taylor-Johnson ütles, et enamasti oli probleemiks see, et köis kippus naispeaosatäitjat Dakota Johnsonit teatud kohtades hõõruma.

12. «Viiskümmend halli varjundit» mõjul on loodud järgnevaid asju: beebiriideid, kaisukarusid, hamburger, lauamäng, retseptiraamat, veinid. Samuti on kujundatud palju raamatust inspireeritud seksilelusid.

13. Jamie Dornan konsulteeris seksistseenide jaoks ka eksperdiga. «Ta on tõeline guru ja väga domineeriv… ma õppisin palju nippe, mida saan elus ära kasutada,» lausus ta.

14. Suurbritannias asuva hotelli omanik leidis, et külastajad võiksid hotellitoas piibli asemel lugeda hoopis raamatut «Viiskümmend halli varjundit», seega vahetati hotellis kõik piiblid välja.

15. Raamatuautori E. L. Jamesi kodulehel on esile tõstetud palju laule, mis inspireerisid teda seksistseene kirjutama. Igal triloogiasse kuuluval raamatul on omad laulud, nende seas on näiteks Britney Spearsi «Toxic», Damien Rice’i «The Blower’s Daughter» ja Kings of Leoni «Sex on Fire».

16. Raamatu «Tess of the D’Urbervilles» esmatrüki – taoline, mille Christian Grey raamatus naispeategelasele kingib – hind on tõusnud 14 000 dollarini.

17. Filmi dekoraator C. Scott Baker tunnistas, et kõige keerulisem oli luua «punast valutuba». Filmimise ajal olid võtteplatsil ka BDSMi eksperdid, kelle ülesandeks oli kontrollida, et kõik oleks võimalikult tõetruu.

18. Twitterisse on loodud kasutajad @ChristianTGrey ja @AnaRSteele. Neil on kahe peale kokku üle 200 000 järgija.

19. Jamie Dornani Christian Grey treening- ja toitumiskava on väidetavalt järgmine: viis valgukokteili päevas ja kolmetunnised treeningtsüklid, lisaks teeb mees päevas sadu istessetõuse.

20. Erootiline raamat võib naistele mõjuda kui armurohi. Populaarse veebilehe BabyCenter.com toimetaja Linda Murray selgitas, et antud raamatu lugemine tekitab naistel seksiisu, tänu millele soovivad naised tihemini vahekorras olla ja võib suureneda ka rasestumise võimalus. Murray sõnul täheldasid nemad oma veebilehel juba paar aastat tagasi, et naised kirjutasid sellest, kuidas raamatu «Viiskümmend halli varjundit» lugemine on aidanud neil rasestuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles