Kas lihased kaaluvad rasvast rohkem?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled pannud tähele, et alustades korraliku treening- ja toitumiskavaga on kaalunumber mõnikord suhteliselt visa langema? Samas välimus nagu paraneks ja ka keha ümbermõõdud vähenevad. Kaalustalla.ee blogi toob selgust, miks see nii on.

Enamikule tuleb see paraja šokina. Sageli tehakse kohe järeldus, et kavad on nigelad, need ei tööta ning lüüakse kõigele sellele käega. Mis ma ikka pingutan kui kaal ei lange?! Eks?

Vale!

Siinkohal võin kõiki tublisid kaalulangetajaid rõõmustada. Kui ümbermõõdud vähenevad, ent kaalunumber püsib, on sinu keha siiski märgatavalt keharasva kaotanud.

Ilmselt oled lisanud oma päevasesse rutiini ka treeningu, mis on põhjustanud selle, et sinu lihasmass on natukene suurenenud.

Samasuguse kaalunumbri juures pole ju sel juhul võimalik, et sinu keha koostis pole kvaliteetsemaks muutunud.

Ja huvitavalt kombel kaaluvad lihased rasvast rohkem. 1 kilo rasva võtab sinu naha all lihastest märgatavalt rohkem ruumi. Rasv on kohev, lihas seevastu tihke - lihased kaaluvad rasvast rohkem.

Vaheta rasv lihaste vastu

Rasva vahetamine lihaste vastu teeb sulle palju head:

- muudab sinu kehakuju;

– muudab sind tugevamaks;

– tõstab sinu ainevahetuse kiirust;

– vähendab vigastusohtu;

– parandab rühti.

Kui kommenteerida ainevahetuse kiirenemist, siis lihased kulutavad sinu kehas juba iseenesest rohkem energiat. Teisisõnu - mida rohkem on sul lihaseid, seda rohkem võid sa süüa, ilma et kaalu lisanduks.

Vaata kaalunumbrist kaugemale

Nagu eelnevast jutust võid järeldada, pole kaalunumber alati 100 protsenti adekvaatne näitaja.

Loomulikult ei saa selline protsess (kaal püsib ja ümbermõõdud vähenevad) lõpmatult kesta, ent eriti algajatel on selline stsenaarium päris tavaline. Seepärast ongi lisaks kaalumisele hädavajalik ka ennast mõõta.

KMI - suhteliselt kasutu number

Siinkohal oleks paslik kommenteerida ka sellist üldtuntud näitajat nagu kehamassiindeks (KMI). Tihti võib juhtuda nii, et keeruline valem tunnistab sind ülekaaluliseks, ent tegelikkuses näed sa hea ja terve välja ning «ülekaalu» põhjustajaks on hoopis märkimisväärne lihasmass. Seda eriti sportlike inimeste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles