Naised, kel on palju meessõpru, seksivad rohkem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Evolutsioonilises psühholoogias on teooria, et kui mees usub, et tema (ja ta sperma) peab naise viljastamise nimel võistlema teiste meestega, siis soovib ta rohkem seksida. 

Hiljuti keskendus üks uuring sellele teooriale uuest aspektist. Varsemalt on nimelt selle fenomeni paikapidavust tõestanud oma käitumisega primaadid. Kui emane loom on ümbritsetud isastest, soovib tema isane kaaslane temaga rohkem paarituda. On teada, et kui emast looma ümbritsevad isased primaadid, kes pühendavad talle palju tähelepanu, muutub ta isane partner armukadedaks. Rohkem seksides suurendab isane võimalust, et just tema sperma viljastab emase, mitte keegi teistest kosilastest, kirjutab Psychology Today.

Inimeste puhul on see loomulikult palju keerukam. Esiteks puudub juba võimalus sama lihtsalt jälgida, kui sageli keegi seksib. Lisaks suheldakse tänapäeval igapäevaselt nii meeste kui naistega kordades rohkem kui suhtlesid inimesed meie evolutsiooniajaloo varastel aegadel. Seetõttu pidid uurijad andmete kogumisel tuginema meeste endi kirja pandud andmetele. Uuringus osales ligi 400 heteroseksuaalset monogaamses püsisuhtes olevat meest.

Mehed pidid teada andma, kui sageli nad oma naisega seksivad, aga lisaks pidid nad täpselt ära märkima, kui palju meessõpru ja –kolleege naisel on ning kui palju tähelepanu ta neilt saab. Viimasena paluti meestel hinnata, kui atraktiivseks nad oma partnerit peavad, või vähemalt, kui atraktiivseks nende meelest need teised mehed naist peavad.

Viimase küsimuse eesmärgiks oli välja selgitada, kas see, kui suureks saagiks mees oma naist teiste silmis peab, mõjutab seda, kas ta peab teiste meeste tähelepanu oma naisele ohustavaks. Kui mees ei usu, et teised mehed peavad ta naist ihaldusväärseks, siis kas ta muretseb ikkagi seepärast, et teised mehed pühendavad talle oma tähelepanu?

Uurijad leidsid kindlaid tõendeid, et naise meessõprade ja –kolleegide arv ongi seotud sellega, kui sageli mees oma naisega seksib. Seda aga ainult siis, kui mees usub, et need teised mehed peavad tema naist seksikaks ja ihaldusväärseks. See, kas tegu on just sõprade või töökaaslastega, ei oma mingit tähtsust, sest mees näeb teistes meestes ohtu olenemata sellest, kas tegu on ametialase või lähedase suhtega. Arvestades seda, kui paljud suhted saavad alguse tööl, pole ka ime, et mehed nii mõtlevad.

Uuringus võib aga näha vigu. Esiteks jättis see täielikult kõrvale naiste sõbrad sotsiaalmeedias, mis on tänapäeval üha olulisem. Teiseks oli tegu meeste endi kirja pandud andemetega. Aga naised? Uurijad ignoreerisid täielikult naise libiido eripära – mida suurem on naise seksuaalne libiido, seda suurema tõenäosusega on tal palju meessoost sõpru. Mitte seepärast, et ta seksiks nendega, vaid seepärast, et suurema seksuaalsooviga naine saab meestega paremini läbi ja tihti ta ka käitub rohkem nagu mehed.

Mees, kelle naisel on võrreldes teiste naistega kõrgem libiido, seksib oma naisega keskmisest rohkem – aga see võib peegeldada hoopis naise suuremat huvi seksi vastu. Ka teised mehed võivad sellist naist ihaldusväärsemaks pidada, sest meestele meeldivad väga seksuaalsed naised. Lisaks on loogiline, et kõrge libiidoga naise mees tunneb ta meessõprade pärast suuremat muret, sest on oht, et kui naine teda ei petagi, siis tunneb ta vähemalt kiusatust seda teha.

Võimalik, et need tegurid võivad ka meeste käitumist kuidagi muuta. Paraku on evolutsioonilise psühholoogia uurimustes naise seksuaalsust sageli ignoreerinud ja see on probleem, millega tuleb tegeleda.

Kas naine, kel on palju meessõpru, petab suurema tõenäosusega? Tõenäoliselt mitte. Inimese seksuaalsus on väga keeruline ja seda mõjutavad niivõrd paljud erinevad tegurid. Küll on reaalne, et mees võib näha oma naise meessoost sõprades ohtu ja kardab, et naine napsatakse tema nina alt ära.

Selle asemel, et olla armukade, võiks mees oma suhtumist muuta ja võtta seda komplimendina. Ta peab ju olema väärt mees, kui tal on naine, keda nii paljud teised mehed ihaldavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles