Kui külm näpistab ilu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pakane on kunstnik, kes maalib akendele jäälilli ning koob loodusele imekaunilt sätendava kuue, kuid oh ebaõiglust, meid jätab ta kahjuks punaste ninade, kuiva naha ja karedate põskedega! Õnneks on aga küllaldaselt nippe, kuidas vaatamata talvekülmale nahk parimas korras hoida, kirjutab Sensa.

1. Pese leebelt

Talv nõuab nahalt kiiret kohanemisvõimet – väljas on miinuskraadid, toas vastuoksa aga soe ja kuiv õhk, mis mõlemad naha niiskustasakaalu häirivad. Naha pealmise kihi, epidermise ülesandeks on kaitsta nahka bakterite eest ning lukustada niiskus naha alumistesse kihtidesse – selleks aga, et ta nende ülesannetega veatult hakkama saaks, peaks ta olema kaetud imeõhukese, kergelt happelise rasukihiga. Et naha loomulikku kaitsekihti mitte häirida, on leebe näopuhastus eriti oluline.

Jälgi, et näopuhastaja oleks valmistatud taimede baasil ega sisaldaks sünteetilisi aineid. Nägu pestes ära hõõru nahka, vaid toimeta hellalt – seda jälgi ka nahka kuivatades. Kui oled sobivaimat näopuhastajat valides kimbatuses, võid selle edukalt ka ise valmistada, näiteks segades kokku kaerajahu ning jogurti. Kaer rahustab ja niisutab ning sisaldab muu hulgas E-vitamiini ja teisi antioksüdante, jogurtis olev piimhape aga pehmendab ja silub ilma naha tasakaalu rikkumata.

Võrratu nahapuhastaja saad ka üleöö piimas leotatud mandlitest ja India pähklitest – hommikul püreesta segu ühtlaseks pastaks ning hakka kasutama! Mandlid ja India pähklid on tulvil E-vitamiini ja niisutavaid rasvhappeid, mis külmanäpistatud nahakuivuse seljatavad.

2. Niisuta tõhusalt

Selleks, et niiskus põgenema ei pääseks, kreemita nahka kohe, kui oled end pärast pesemist kuivatanud ning nahk on veel õrnalt niiske, soe ja avatud pooridega – nii imendub kreem sügavamale. Et oma immuunsüsteemi kahtlaste sissetungijatega mitte ärritada, vali keemiavaba nahaniisutaja, näiteks talveperioodiks sobivad imehästi puhas shea-või või kookosrasv. Samuti kasuta naha vastas vaid looduslikke materjale, näiteks pehmet puuvilla.

3. Masseeri end regulaarselt

Regulaarne nahamassaaž tuleb talvekuudel eriliselt kasuks, sest see elavdab vereringet ning hoiab naha heas korras. Masseeri end iga päev pool tundi enne vanni (või duši alla) minekut – nii ei kuivata vesi ka nahka! Enne masseerima asumist soojenda õli, sest nii imendub see nahasügavustesse paremini – on aga oluline, et sa ei teeks seda otsesel tulel, mis õli kõrvetab ja rikub, vaid eraldi anumas kuuma vette asetatuna.

Masseeri kogu keha, ka peanahka, liikudes näppudega nahal aeglaste ringjate liigutustega. Head nahka toitvad omadused on külmpressitud mandli-, avokaado-, seesami-, nisuidu-, palmi- ja ka oliiviõlil.

4. Poputa nahka maskidega

Niisutavad ja toitvad nahamaskid aitavad hoida naha pehme ja toidetuna. Ka siin on lahendused omast käest võtta – otse sahvrist. Näiteks on teada-tuntud nahaniisutajaks puhas mesi. Kanna see eelnevalt puhastatud näole ning jäta 20–30 minutiks oma tööd tegema. Kui soovid poore puhastada, võid problemaatilistes piirkondades näppudega kergelt nahka pressida – mesi jääb naksudes näppude külge ning see omakorda tõmbab nahalt justkui vaakumiga mustust ja ummistusi. Ära aga hoogu mine, hõõruda ei tohi! Hiljem pese nägu sooja veega puhtaks. Head niisutavad maskid võlud välja ka purustatud avokaadost ja banaanist.

Rohkem nippe talviseks nahahoolduseks leiad Sensa veebruarinumbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles