Lugeja kirjutab: elatisega hädas olevad naised ei ole rumalad!

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

26. jaanuaril ütles Riigikogu sotsiaalkomisjoni keskerakondlasest liige Viktor Vassiljev, et vastutustundetu mehega lapsi saavad naised võiks steriliseerida. Kuigi Vassiljev hiljem oma sõnavõtu pärast vabandas, mõjus see siiski paljudele solvavalt. Vastuseks jagab oma mõtteid üksikvanem Gerda, kes tundis end puudutatuna.

Olin eile üks neist naistest, kes nagu puuga pähe said. Oma lastele määratud elatist võitlen (tulutult) seitsmendat aastat. Olen kasutanud ära kõik Eestis pakutavad võimalused ja tundnud kogu protsessi vältel, kui üksi on hoolimata riigi poolsetest meetmetest need vanemad, kes elatise kättesaamisega hädas on.

Vastupidiselt Viktor Vassiljevi arvamusele ei saada reeglina lapsi suvaliste jorssidega. Ei, need saadakse meestega, kellega ollakse usalduslikes suhetes uskumusega, et koos saadud lapsed ühiselt üles kasvatatakse.

Eile seltskonnas arutasime, et milliseid teste V. Vassiljev silmas pidas, kui ütles, et naised peaksid oma tulevast laste isa testima – kutsesobivustest, rasedustest, intelligentsustest? Nali naljaks, aga see oli nii solvav. Oma meelest ju «testidki» – arutad tulevikku, teed plaane, hindad omavahelist sobivust. Seda valusam on kukkumine, kui mõistad, et hoolimata kõigest oled sa üks neist, kelle laste isal on suhtest lahkudes ka võimalus käed puhtaks pühkida omaenda lastest.

Viktor Vassiljevile võin öelda, et on ääretult valus istuda kohtusaalis vastastikku mehega, keda pidasid usaldus- ja armastusväärseks inimeseks ning kasutada külmi sõnu nagu «kostja» ja «hageja» ning vaielda oma laste n-ö hinna üle. Väga valus on. Sest see polnud see, mida sa oleks oodanud. Rääkimata sellest, kui tulevad järgmised astmed nagu kohtutäitur, politseiuurija jne.

Kusjuures ongi naise asi tõestada, et ta tõepoolest ei varja ühegi sendi saamist. Hoolimatul lapsevanemal seda muret ei ole – kohtutäitur ennast suurt elatise kättesaamisega ei vaeva. Saadab kirja, arestib pangaarve ja vara.

Küll aga on pahatihti nii, et võlglane ei ole rumal. Oh ei, vara tal ju «pole», ametlikku töötasu sageli samuti mitte. Ja nii see lugu jääbki.

Vassiljevi vabandus oli lihtsalt rumal jutt. Rääkida hiljem sellest, et tegelikult tahtis ta oma steriliseerimise jutuga öelda, et Reformierakond on selles olukorras süüdi? Tõesti? Härra Vassiljev, elatise võlgnevusega hädas olevad naised ei ole rumalad. Nad saavad väga hästi aru, mida te mõtlesite. Aga mõelge see olukord uuesti läbi: kui näiteks keegi teie lähedastest oleks sama murega hädas? Kas te siis mõtleksite samamoodi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles