Üllatavaid viise, kuidas me ise oma riideid rikume

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sina pesed, voldid ja hoiad oma rõivaid õigesti? Me kõik ju soovime, et riided, eriti need kõige lemmikuimad, peaksid kaua vastu, kuid sageli rikume ise oma rõivad ära.

Cosmopolitan.com pani kirja mõned moodused, kuidas me ise oma riideid rikume.

1. Kasutad traadist riidepuid

Traadist riidepuud ei paku rõivastele piisavalt tuge, eriti kui tegemist on raskemast materjalist riietega. Ajapikku võib see riiete kuju muuta. Soeta laiemad riidepuud, et riided kauem ilusatena püsiks. Siidist ja libedast materjalist rõivaste jaoks tasuks otsida riidepuid, mis on kaetud vilditaolise materjaliga.

2. Paned kampsunid valesti riidepuule

Kampsuneid ja kardigane ei tohiks panna riidepuule samamoodi nagu särke ja pluuse. Kui kampsunid ei mahu sahtlitesse, voldi need õigesti riidepuule rippuma. Vaata õpetust siit!

3. Voldid nahkpüksid ja -seelikud sahtlisse, mitte ei pane neid rippuma

Nahast rõivaste voltimine tekitab kortse, millest on hiljem üsna keeruline vabaneda. Nahast rõivaid ei tohiks kunagi triikida. Kortsude vältimiseks riputa nahast püksid või seelikud hoopis riidepuule. 

4. Hoiad keemilisest puhastusest saadud rõivaid kiles

Kui oled mõne rõivaeseme keemilisest puhastusest tagasi saanud, võta see kohe kile seest välja. Kangad tahavad hingata ja kile võib endas peita lõhnu ning niiskust. Kui rõivad lähevad kapis kortsu, siis on probleemiks see, et riidepuud on liiga lähestikku. Kortsude vältimiseks jäta iga riidepuu vahele vähemalt 2,5 sentimeetrit.

Foto: SCANPIX

5. Viid oma rõivaid liiga tihti keemilisse puhastusse

Keemiline puhastus muudab kangaid õrnemaks ja soodustab rõivaste rebenemist. Kui sildil on kirjas, et teatud rõivaeset tohib puhastada vaid keemiliselt («dry-clean only»), vii see puhastusse. Kui on lihtsalt kirjas keemiline puhastus («dry-clean») – enamasti polüestrist, kašmiirist ja nailonist materjalidel – siis tohib seda ka käsitsi pesta ja lamedale pinnale kuivama panna.

6. Pistad rinnahoidjad ja muud õrnad esemed pesukuivatisse

Kuivati kuumus rikub rinnahoidjate elastsust. Pane rinnahoidja kuivama lamedale pinnale või riidepuule (keskmine osa üle riidepuu pulga, mitte õlapaeltest). Vaata siit, kuidas rinnahoidjat õigesti kuivatada! Kui tahad, et rinnahoidja kuivaks kiiremini, pista see salatikuivatisse ja lase sel paar korda seal ringi käia, et üleliigne vesi tuleks välja.

7. Paned rinnahoidjad segamini sahtlisse

Rinnahoidjakorvi venitamine või väänamine rikub kiirelt rinnahoidja kuju. Pane rinnahoidjad pigem ritta nii, et erinevate rinnahoidjate korvid oleksid peaaegu teineteise sees – nagu pesupoodides –, see aitab nende kuju säilitada.

8. Väänad ujumisrõivastest vett välja neid väänates

See rikub ujumisrõivaste elastsust ja need kaotavad kiiremini kuju. Pane ujumisrõivad hoopis lamedale pinnale kuivama ning pressi või rulli üleliigne vesi välja. 

9. Pesed ujumisrõivaid pesumasinas ja kuivatad neid kuivatis

Pesumasin ja -kuivati kiirendavad ujumisriiete värvi kadumist. Kui sa pead tingimata pesumasinat ja -kuivatit kasutama, tee seda vaid korra ujumishooaja lõpus, muul ajal pese ujumisriideid käsitsi ja pane need lamedale pinnale kuivama.

Foto: SCANPIX

10. Higised trennirõivad jõuavad kiirelt mustapesukorvi

Higised rõivad võivad pesukorvis hallitama minna. Enne, kui viskad need mustapesukorvi, pane need kuivama, et need poleks niisked.

11. Triigid aluspesu ja magamisrõivaid

Triikraud mõjub paljudele materjalidele liiga karmilt (näiteks siidile ja kaunistustega rõivastele) ning võib riietele jätta jäljed. Soeta aurutaja või jäta aluspesu ning õrnast materjalist magamisrõivad paariks minutiks sooja vannituppa kuivama.

12. Hoiad oma kingi suures hunnikus

Kõige parem nipp kingade kuju säilitamiseks ja nende puhtana hoidmiseks on panna kingad püsti kas riiulile või sootuks kingakarpi seisma. Kui sul on palju kingakarpe, võiks neile peale kirjutada, millised jalanõud igas karbis peituvad.

13. Riputad ehted ühe konksu külge

Pikad ketid ja käevõrud võivad ühes kohas rippudes sassi minna ja kui sul peaks kiire olema, on neid väga tüütu lahti harutada. Pisemate ehete hoidmiseks võiks kasutada jääkuubikute tegemiseks mõeldud alust, suuremaid ehteid saab hoida muffinipannil.

Foto: SCANPIX

14. Sa ei pane konkse ega lukke kinni; jätad teksased pesemise ajaks tagurpidi pööramata

Lahtised konksud võivad jääda kinni teiste rõivaste külge ja seetõttu võib näiteks rinnahoidja pesumasinas välja venida. Tugeva värviga riided (nt teksased) tuleks tagurpidi pöörata, et nende värv ei kuluks ära.

15. Pesed tumedaid teksaseid selle asemel, et need jääkappi pista

Kui pelgad, et tumedate teksaste värv võib pesumasinas ära kuluda, pane teksased hoopis jääkappi. Jääkapis surevad paljud ebameeldivat lõhna tekitavad bakterid ja teksased säilitavad oma värvi.

16. Paned käekotid, mida sa parajasti ei kasuta, rippuma

Sel viisil venivad käekottide sangad välja ja kotid kaotavad oma kuju. Pane käekotid pigem riiulile, et nad saaksid oma struktuuri hoida.

17. Sa ei täida kotte enne, kui paned need kappi

Kui soovid oma käekotte eriti hoolikalt hoida, pista nende sisse näiteks vanad T-särgid, et kotid ei kaotaks oma kuju. Nahast käekotid tuleks alati panna spetsiaalsete tolmukottide sisse, mis kaitsevad koti värvi ja materjali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles