Huvitavaid fakte unenägude kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hoolimata sellest, et me näeme igal ööl unenägusid, teame me unenägude kohta ometi väga vähe. Women’s Health Magazine pani kirja mõned huvitavad faktid, mida tasuks unenägude kohta teada.

  • Unenäod aitavad õppida

Umbes 86 protsenti unenäos toimuvast on seotud sellega, mida sa päeva jooksul tegid ja läbi elasid. Kui oled terve päeva näiteks loengutes veetnud, siis aitavad unenäod õpitut kinnistada.

  • Menstruaaltsükkel võib unenägusid mõjutada

Ühest uuringust selgus, et naised näevad ovulatsiooni ajal rohkem erootilisi unenägusid. Ilmselt on see tingitud sellest, et ovulatsiooni ajal suureneb naise soov lapsi saada. Muide, ka naistel võib esineda «märgasid» unenägusid.

  • Õudusunenäod võivad olla head ended

Kas unenäod hirmutavad sind? See võib tegelikult olla positiivne. Teadlased on kindlaks teinud näiteks selle, et kui tudengid näevad enne olulist eksamit õudusunenägusid, sooritavad nad eksami paremini.

  • Unenägusid võib näha ka kerge uinaku ajal

Ilmselt oled kuulnud, et unenägusid esineb vaid REM-une ajal. Teadlased on nüüdseks välja selgitanud, et see ei vasta tõele. Unenägusid esineb kogu öö vältel, ent unenägude sisu muutub sõltuvalt unestaadiumist. REM-une ajal on unenäod emotsionaalsemad, visuaalsemad, keerulisemad ja isegi agressiivsemad.

  • Me mäletame vaid kõige hullumeelsemaid unenägusid

Sulle võib tunduda, et sa näed unes igasuguseid veidraid asju, kuid asi on tegelikult selles, et meile jäävad kõige paremini meelde kõige imelikumad ja elavamad unenäod. Näiteks jääb hästi meelde see, kui oled unes lennanud. Sellised unenäod kipuvad olema meeldejäävad, kuigi need moodustavad alla ühe protsendi öö jooksul nähtud unenägudest.

  • Ärkamine aitab unenägusid meeles pidada

Mida rohkem sa öö jooksul ärkad, seda paremini jäävad unenäod meelde. Kas oled kuulnud ütlust, et magama tuleks minna täis kõhuga, kuna siis näed rohkem unenägusid? Tegelikult on asi hoopis selles, et täiskõhuga magades ärkame öö jooksul rohkem üles.

  • Unenäod võivad olla väga pikad

Kuigi ühe unenäo pikkuseks on tavaliselt paar sekundit, võivad unenäod kesta ka lausa tund aega. Pika unenäo jooksul muutub pidevalt tegevus ja me näeme palju erinevaid asju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles