Lõoke või öökull, kumb oled sina?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik meist ei ole hommikuinimesed.
Kõik meist ei ole hommikuinimesed. Foto: SCANPIX

Nobeli preemia laureaat Erwin Schrödinger oli Austria teadlane, kelle suurt panust kvantmehhaanikasse, relatiivsusteooriasse ja värviteooriasse väga hinnatakse. Aga ka tema aju ei töötanud kogu päev täiel võimsusel. Näiteks hommikuti polnud ta mõttetööks võimeline. 

Erwin Schrödingeri abikaasa Anne Marie on öelnud, et tuntud teadlane ei suutnud hommikuti üldse tööd teha. Kord kutsuti Schrödinger Berliini hommikustest loengutest osa võtma ja kuigi tegu oli väga auväärse ettepanekuga, kirjutas teadlane kohe vastu, et temale hommikused ajad ei sobi. Ülikool mõistis ta palvet ning nihutas loengud pärastlõunale.

Kuulus teadlane sellist käiku omale lubada, tavaline inimene mitte. Mis sest, et mõnel on hommikuti töötamine või õppimine väga raske, kirjutab The Atlantic.

Enamasti liigitatakse inimesed unevajaduse järgi kaheks, on hommikuinimesed ehk «lõokesed» ja õhtuinimesed ehk «öökullid». Möödunud aastal selgitasid aga Siberi uurijad välja kahe asemel neli kronotüüpi. Nende sõnul on lisaks inimesi, kes tunnevad end energiliselt nii hommikul kui õhtul ning need, kes on kogu päeva unised.

Ajakirjas Personality and Individual Differences avaldatud uuringus osales 130 inimest, kes pidid 24 tundi järjest ärkvel olema. Küsimustikke täites märkisid katsealused, kui ärkvel nad end tunned, millised on nende tavapärased uneharjumused ja kuidas nad eelmisel nädalal käitusid.

Uuringus osalenute seas oli 29 hommikuinimest, kes olid hommikul kell 9 energilisemad kui õhtul kell 21 ning 44 õhtuinimest, kes tundsid end võrreldes hommikuga ärksamana hoopis õhtusel ajal. Keskmiselt läksid «öökullid» õhtuti magama kaks tundi hiljem kui «lõokesed».

Ülejäänud katsealused ei jaganud aga kummagi rühma uneharjumusi. 25 uuringus osalenud inimest sobitus «ülienergiliste» inimeste rühma, kes tundsid end võrdlemisi ärksalt nii hommikul kui õhtul. Ülejäänud 32 inimest moodustasid aga «unimütside» rühma, sest nemad tundsid end uniselt kogu päeva jooksul.

Nii unimütside kui ülienergiliste inimeste uneaeg jäi pikkuse poolest hommiku- ja õhtuinimeste uneaja vahele. Võrreledes kõigi teise kolme rühmaga magasid aga ülienergilised inimesed öösel keskmiselt pool tundi vähem, ehk umbes 7 ja pool tundi igal ööl.

Seega, kui sulle tundub, et sa pole kunagi päris ärkvel ja pea ei võta, võid ehk osa süüst ajada oma kronotüübi kaela. Unimüts.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles