Miks sisaldab õrnsoolatud kanafilee E-aineid?

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallegg

Tallegg müüb lisaks täiesti maitsestamata värskele kanafileele ka õrnsoolatud fileed, mis sisaldab peale keedusoola veel kolme E-ainet (emulgaator E450, happesuse regulaator E451, paksendaja E415) ja glükoosi.

Talleggi turundusjuht Krista Kalbin selgitas, et õrnsoolatud filee puhul on perenaise eest osa tööd tehtud ja kanafilee on temasse soolvee pritsimise teel muudetud mahlakamaks ja soolaga maitsestatuks.

«Kuna soolvesi on odavam kui filee ise, siis teeb selline protseduur ka meie õrnsoolatud filee kaupluseriiulil soodsamaks võrdluses naturaalse fileega. Tasub siiski võrrelda erinevate tootjate soolvee hulga protsente õrnsoolatud lihas, sest need võivad olla erinevad. Tallegg kasutab 20-protsendilist soolvee sisaldust. Samas oleme kohanud importtooteid, kus soolveesisaldus on 40 protsendi juures, mis avaldub juba ka massilaadses, oma kuju mittehoidvas filee väljanägemises,» rääkis Kalbin.

Lihale lisatava stabilisaatori ja paksendaja ülesanne on tema sõnul vett lihaga siduda. Glükoos aitab aga Kalbini sõnul praadimisel liha pruunistada ehk siis annab valmistootele kaunima jume.

«Õrnsoolatud filee puhul tuleb ka silmas pidada, et ta ei ole klassifitseeritav värske lihana, vaid tegemist on lihavalmistisega,» märkis Kalbin. Kuigi nimetatud filee on odavam, müüb Tallegg firma äridirektori Margus Venelaine sõnul maitsestamata värsket kanafileed siiski kolm korda rohkem.

Kuigi ka Talleggi konkurendi Rannamõisa sortimendis on olemas maitsestatud broilerifilee, mis sisaldab soolvett, sojavalku ja E-aineid, mida on rohkemgi - tervelt viis tükki (E450, E407, E415, E451, E317), tõdes kaubamärgi tootejuht David Pärnamets, et trend on selles suunas, et müüa mittemarineeritud liha pigem täiesti puhtalt.

Trend ei tulene tema sõnul siiski mitte tarbijate eelistustest, vaid firma enda eelistustest - nii püütakse tarbijat suunata ostma puhtamaid tooteid.

«Prismades, Selverites on selgelt ainult jahutatud ilma igasuguste lisanditeta linnuliha või siis marineeritud liha, aga siis on juba teine teema,» rääkis Pärnamets. Ainsana tellib tema sõnul soolveega broilerifileed Rimi. Puhast liha sisaldab see toode sama palju kui Talleggil ehk siis 80-85 protsenti.

Erinevalt Talleggist ei pakenda Rannamõisa oma maitsetamata lihatooteid ka gaasikeskkonda, kuid Talleggi turundusjuhi Krista Kalbini sõnul on gaasipakend, mida kogu maailmas toiduaine- ja joogitööstuses laialt kasutatakse, toiduohutuse seisukohalt parim lahendus.

«Gaasipakend lahti seletatuna on kaitsegaaside ehk süsihappegaasi ja lämmastiku seguga pakendamine modifitseeritud atmosfääri meetodil. See meetod võimaldab pikema aja vältel hoida toodete esialgset kvaliteeti ilma lisa- ja säilitusaineteta. Veelgi lihtsamalt – kaitsegaasid takistavad bakterite arengut ning seetõttu on toote säilivusaeg värskena ligi kaks korda pikem kui kilesse pakendatud toodetel,» selgitas ta.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles