Ministeerium peab haruldasi eesnimesid saladuseks

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinud.
Vastsündinud. Foto: AFP / Scanpix

Siseministeerium ja andmekaitse inspektsioon (AKI) leiavad, et haruldasi eesnimesid ei tohi avaldada, kuna nime ja nägu on võimalik kokku viia.

Siseministeerium palus aasta algul AKIlt seisukohta lastele antud eesnimede avaldamisest ajakirjanikele.

«See on meie iga-aastane probleem, sest mõned maavalitsused väljastavad ajakirjanikele eelmisel aastal antud eesnimesid (nii populaarseid kui ka harvaesinevaid/omapäraseid),» kirjutas inspektsioonile siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.

Ta kinnitas, et nimeseaduse jõustumisest 2005. aastal ei avalda siseministeerium enam harvaesinevaid eesnimesid. «Eesnimede näol on tegemist küll kaudselt, kuid ikkagi isikuandmetega. Kui neid andmeid väljastada, siis tuleks seda teha väga tasakaalustatult, mitte anda neile mingit omapoolset hinnangut,» kirjutas Pungas AKIle.

Pungas lisas Postimehele, et haruldaste nimede avaldamine ajakirjanduses võib kahjustada lapsevanemate eraelu puutumatust, kuna Eesti on väike.

Siseministeeriumi hinnangul saab artikli ja internetikommentaaride kaudu isiku või perekonna identifitseerida. Ministeeriumi meelest võib selliseid nimesid avaldada üksnes vanemate nõusolekul.

«Iga harvaesineva nime taga on konkreetne perekond, kellele võib ebameeldivusi valmistada nime klassifitseerimine omapäraseks või muude hinnangute andmine,» põhjendas Pungas.

Andmekaitse inspektsioon nõustus siseministeeriumi seisukohaga. «Eriti väikestes kohtades on inimesed eriliste nimede taga kaudselt tuvastatavad ja arvestades ka teie kirjas viidatud kommenteerimise võimalust on kommentaaride põhjal sagedasti võimalik isikud otseselt tuvastada,» vastas inspektsiooni juhtivinspektor Merit Valgjärv siseministeeriumi kirjale.

Küll aga toodi välja, et levinud nimede avalikustamises probleemi ei nähta. Nimede statistika on kättesaadav ka siseministeeriumi kodulehel.

2014. aastal oli populaarseim poisi nimi Rasmus (pandi mullu 91 lapsele) ja tüdruku nimi Sofia (mullu said selle nime 102 tüdrukut). Vaata populaarsemaid nimesid siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles