Terviseteadliku poekülastaja viis kuldreeglit

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toidupoes käimine pole sugugi nii lihtne kui võiks eeldada. Poed on nõnda üles ehitatud, et sa teeks impulssoste ja tarbiks rohkem. Kuid kui su eesmärgiks on kaalu langetada ja raha kokku hoida, pead oma käigud targu läbi mõtlema.

Toitumisnõustaja Nicolette Pace kirjutab YouBeauty portaalis, et nn ostlemislõksudest teadlik olles on lihtsam teha poes tervislikke valikuid. Kui sul ei ole kodus ahvatlusi, siis ei teki ka ohtu, et sa liig sageli oma isudele järgi annaks ja dieeti rikuks.

  1. Mine poodi vaid toidunimekirjaga. Esiteks karistad end eesmärgitu ostlemisega suurema arvega, kuid sama tarbetu on osta koju toidukraami, mis tegelikult ära ei kulu. Ära mine poodi tühja kõhuga, et söögiisu ei saaks su valikuid mõjutada. Kui pead poodi minema otse töölt, varu endale juba hommikul kotti mingi suupiste, mis aitab poes «kainet» mõistust säilitada. Toidupoodides on iga viimsemgi detail läbi mõeldud nii, et panna sind rohkem kulutama. Jää oma nimekirjale kindlaks ja hoidu impulssostudest.
  2. Puuvilju ja aedvilju võta viies erinevas toonis. Värvikireva toidu eelistamisega vähendad paljude krooniliste haiguste (ka II tüübi diabeedi) tekkeriski. Kui sa tervislikust toitumisest palju ei tea, siis aitab värvinipp hädast välja. Mida värvilisem on su toit, seda mitmekülgsemalt saad sellest toitaineid. Seejuures eelista värsket ja hooajalist kodumaist kraami. Samas talvisel ajal võid süümepiinadeta osta külmutatud puu- ja aedvilju.
  3. Eelista alati täisteratooteid. Teraviljatooteid ostes võta võimalusel alati täisteratoode. Aga ole ettevaatlik! Mõnikord võib olla täisteratootele lisatud vastukaaluks väga palju suhkrut. Siin aitab lihtne nipp: jälgi, et suhkru osakaal tootes jääks vähemalt kolmandale või neljandale kohale.
  4. Vali ka külmutatud toitu targasti. Sügavkülmikust võib leida palju poolfabrikaate, mida on kiirel ajal lihtne õhtusöögiks valmistada. Isegi kui toote peal ilutsevad kirjad, et tegu on dieettoiduga ja selles on vähe kaloreid, on neis enamasti siiski väga palju tärklist ja soola. Külmikust võiksid oma korvi tõsta vaid marju, aedvilju, puuvilju, mereande ja lahjat linnuliha. Kanafileest ja aedviljadest saab teha väga kiiresti ja suurema vaevata maitsva ning tervisliku õhtusöögi.
  5. Jookidest osta vaid vett, teed või kohvi. Janu kustutamiseks on need kõige tervislikumad joogid. Hoidu magusatest limonaadidest (ka dieetjookidest), mis on otseselt seotud liigse kehakaalu ja diabeediga. Kunstlikult magustatud dieetjoogid tekitavad veelgi suurema magusaisu ja rikuvad ainevahetust. Parim janukustutaja on puhas vesi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles