Ohtlik harjumus, mis teeb suhtele lõpu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi partneriga vaielnud ja selle asemel, et probleemist omavahel rääkida, oled otsustanud hoopis vaikida? Ilmselt on paljud seda teinud. Mõnikord on lihtsam ignoreerida inimest, kes sind närvi ajab, kui temaga vestlust arendada. Aga kas see on õige käitumine?

Sugugi mitte. Suhteeksperdid on kindlaks teinud, et pärast tüli vaikimine ja partneri vältimine võib teie suhtele kiirelt lõpu teha. Kahjuks on see aga levinud harjumus, mida kasutavad nii mehed kui naised, kirjutab Huff Post.

Vaikimine kuulub tagasitõmbumise juurde, mis juhtub siis, kui üks partner pidevalt palub või küsib midagi, kuid tema palved lükatakse tagasi. Tavaliselt väljendab teine partner oma vastumeelsust palve täitmise osas just vaikides ja partnerit vältides.

Kui ohtlik võib vaikimine olla? Ühe uuringu järgi tekitab vaikimine suhtes rahulolematust ja võib viia lahutuseni. Partnerid, kes kipuvad vaikima, suhtlevad omavahel halvemini kui need partnerid, kes kõigest räägivad. Samuti on vaikivate partnerite vahel ka vähem intiimsust.

Aga miks me vaikime? Vaikimist põhjustavad tavaliselt haavunud tunded ja suutmatus või tahtmatus neist rääkida. Üks paariterapeut selgitas, et vaikimine ei pruugi alati olla tingitud vaidlusest, vaid pigem sellest, et inimene tahab vähemalt ühte aspekti elus kontrollida, kui kõik muud asjad on kontrolli alt väljas. Võib ka juhtuda, et mõlemad partnerid tunnevad samamoodi ja seetõttu esineb suhtes pidevalt võimuvõitlusi ning negatiivsed tunded muudkui paisuvad.

Huvitaval kombel kipuvad naised suhetes olema need, kes esitavad pidevalt palveid või nõudmisi. Kuigi teadlased pole vaikimist soopõhiselt uurinud, võib vast öelda, et naised on ilmselt rohkem kurnatud või tahaksid, et partner aitaks neil stressi vähendada (mistõttu tekivad naistel erinevad nõudmised), kuid mehed näevad seda kõike näägutamisena. Näiteks kipuvad naised olema need, kes teevad kodutöid, kuigi mõlemad partnerid võivad käia täiskohaga tööl.

Selleks, et vaikimise kurjast nõiaringist välja saada, tuleks õppida suhtlema. Paariterapeutide sõnul ei pea probleemidest rääkima vaidluse ajal, vaid leidma selleks aega millalgi hiljem. Oluline on tunnistada, et ka sina ise oled kasutanud vaikimist ja vältinud partnerit, kuna süüdistamine ei mõju suhtele kuigi hästi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles