Naised teevad majapidamistöid rohkem isegi siis, kui nende partner ei tööta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui mehed ei käi tööl, ei näe nad majapidamistöid olulise ülesandena ja kipuvad tegema vähem kui võiks, sest väidetavalt seab see nende mehelikkuse ohtu. 

Väljaandes Qualitative Sociology avaldatud uuring paljastas uue trendi - koduste isade arv on varasemaga võrreldes tõusnud rekordtasemele. Mehed moodustavad praegu umbes 10 protsenti neist, kes kodus laste eest hoolitsevad samal ajal kui partner töötab, vahendab Emmede Klubi.

Uuringus leiti, et vabaabielu elavad paarid jagunesid kolme gruppi: tavapärane, kus iga partner aktsepteerib traditsioonilist soorollide jagunemist; vaidlustav, kus üks partner (tavaliselt naine) püüab rajada rohkem tasakaalustatud kokkuleppeid, kuigi sageli edutult; ja ebavõrdne, kus naispartner on sageli majanduslikult kindlustatud, kuid siiski peab tegema ise enamiku majapidamistöödest.

Uuringust selgus, et Isegi kui majapidamistööd olid jagatud enam-vähem võrdselt, kontrollisid enamik naisi meeste tööd ning seega oli naiste vastutus siiski suurem. Selgus, et mitte ükski paar ei jaganud majapidamistöid ja rahalisi kohustusi võrdselt.

Uuringu kaasautor Sharon Sassler (New Yorgi Cornelli Ülikooli professor) ütles, et kui mehed ei tööta, ei märka nad kodutöid, mille abil oma partnerit aidata. «Tegelikult teevad nad neid kaks korda vähem, sest see seab ohtu nende mehelikkuse. Aga kui mehed teenivad rohkem, siis naised - kes peaaegu kõik samuti töötavad - tunnevad kohustust säilitada majapidamises kord ning tavaliselt tähendab see koristamist ja söögivalmistamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles