Kas iseloom teeb sind inetuks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui inimesed mõtlevad sellele, mis teeb kellegi kütkestavaks, siis keskenduvad nii naised kui mehed enamasti välimusele ja füüsilistele omadustele. Naised kardavad, et leia endale kaaslast, kui neil pole nooruslikku jumet ja liivakellafiguuri, mehed aga eeldavad, et naiste võlumiseks peavad nad olema pikad ja pingul lihastega. 

Pealegi on neid, kes usuvad, et füüsiline atraktiivsus on objektiivne ja stabiilne omadus, mida ei saa muuta ilukirurgia, korrigeeriva pesu või trenni abil, kirjutab Psychology Today.

Hea uudis on see, et tegelikult pole see tõsi ning keegi ei peaks end ideaalse välimuse pärast liigselt painama. Osa füüsilises atraktiivsusest on tõesti subjektiivne ehk «ilu on vaataja silmades». Veelgi enam, seda ilu teise silmas on võimalik kergesti mõjutada oma iseloomuga. Tuleb välja, et sisemine ilu ikkagi loeb ja see isegi muudab seda, kuidas teised sinu välimust tajuvad.

2010. aastal uurisid doktor Swami ja tema kolleegid lähemalt, kuivõrd mõjutab inimese iseloom seda, kui atraktiivseks teised teda peavad. Nad palusid meestel hinnata piltide järgi, kui külgetõmbavaks nad erinevaid naisi peavad. Fotodel kujutatud naised olid väga erinevad, nende seas oli nii rasvunuid kui kõhnu naisi. Hindajad jaotati gruppidesse, kellest osale anti enne hindamist naiste kohta positiivset taustainfot (näiteks öeldi, et piltidel olevad naised on ekstraverdid, meeldivad, kohusetundlikud, avatud ja rahulikud), seevastu teistele öeldi naiste kohta midagi negatiivset või ei öeldud midagi.

Tulemused näitasid, et kõik grupid pidasid üht kehatüüpi kõige atraktiivsemaks. Kuid grupis, kus räägiti naiste positiivsetest omadustest, pidasid mehed võrreldes kontrollgrupiga füüsiliselt atraktiivseks ka teistsuguse kehatüübiga naisi. Negatiivsete iseloomustuste puhul pidasid mehed ligitõmbavaks oluliselt vähem kehatüüpe.

Seda mõju kinnitab ka üks varasem, Lewandowski, Aroni ja Gee teostatud uuring, mis tehti 2007. aastal. Nende uuringus osalesid hindajatena nii mehed kui naised, kes vaatasid kooli aastaraamatu fotosid. Uuringu autorid märkasid, et positiivsete iseloomuomadustega seostatud inimesi piltidel peeti atraktiivsemaks kui neid, kelle kohta teadlased lisasid negatiivseid iseloomuomadusi. Mõju ilmnes ka kontrolltestis, kusjuures naised olid piltide hindamisel negatiivsete iseloomuomaduste suhtes tundlikumad kui mehed.

2006. aastal tõestas ka Paunonen, et meie hinnangut füüsilisest välimusest mõjutab see, kui ausaks me kedagi peame. Veelgi varem, 2004. aastal, näitasid Kniffin & Wilson, et välimuse hindamisel mõjutavad arvamuse kujundamist tuntus, maitse, austus, andekus ja püüdlikkus. Kõik see mõjutab nii mehi kui naisi. Kokkuvõttes on iseloomuomadustel väga suur kaal selles, kui atraktiivne keegi väliselt tundub.

Mida see sinu armuelule tähendab?

Nagu väitsid Kniffin ja Wilson: «Kui tahad olla füüsiliselt atraktiivsem, pead olema ka väärt suhtluspartner.» Teatud määral kogevad seda fenomeni paljud inimesed. Kas oled märganud, et võõras inimene muutub ajapikku meeldivamaks või armsamaks, kui temaga lähemalt tuttavaks saada? Nii võib endale isegi kallima leida inimese näol, kes tutvumisel ei tundunud sugugi ahvatlev.

Pane see enda kasuks tööle!

  1. Arenda oma iseloomu – mõtle hoolsalt ja ausalt läbi, kes sa inimesena oled? Ja ära keskendu vaid oma peegelpildile. Kas sa oled sisemiselt ilus või kole? Võib-olla oleks iseloomu parandamisest rohkemgi kasu kui kümne kilo kaotamisest. Kui jah, siis võta eelmainitud uuringutest eeskuju ja püüa olla positiivsem, seltsivam, lahkem ja avatud uutele kogemustele. Keskendu ka aususele, töökusele, teiste austamisele ja positiivsete annete arendamisele.
  2. Võta rahulikult – esmamulje kujuneb peamiselt ikkagi füüsiliste omaduste põhjal. Selleks, et iseloomuomadused teisi mõjutama hakkaksid, peavad nad sind pisut tundma õppima. Seega, kui oled kellestki huvitatud, anna talle võimalus sinuga pingevabalt tuttavaks saada ja näita talle oma sisemist ilu. Vestle temaga kergetel teemadel, tõsta oma omadusi esile ning nõnda tõuseb ka tema hinnang sinu välimuse kohta. Seejärel proovi temaga flirtida ja tee vihjeid ühise väljamineku kohta, seisa seltskonnas tema lähedale või kutsu ta lihtsalt endaga välja.
  3. Ära unusta positiivsust – selle omaduse kasutamine pole ühekordne. Positiivust peab säilitama ka pikema aja jooksul. Kui su iseloom muutub «koledaks», hakkavad teised ka su välimust nõnda tajuma. Et seda vältida, tasub olla kogu aeg rõõmsameelne.

Tuleb välja, et ilu ei sõltugi vaid välistest omadustest. Ka iseloom on väga oluline, ära jäta seda tähelepanuta. Sisemise ilu mõjul on kahtlemata omad piirangud ja ei saa väita, et füüsilistel omadustel pole mõju avaldamisel mingit rolli, kuid igal juhul tasub mõelda, kuidas olla parem inimene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles