Arvutimängud on põnevad, kuid ära last mängima unusta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Projekti «Targalt internetis» koordinaator Kerli Kuusk kirjutab ajakirjas Märka last, et mõõdukas ja eakohaste arvutimängudega mängimine tuleb lapse arengule kasuks.

Loodetavasti on ka sinu kodukohas õues lumi maas ning koos pere ja sõpradega saab väljas kelgutada, suusatada, lumememme ehitada või muud põnevat ette võtta. Samas on õhtud pimedad ning mõnikord kohe üldse välja ei kipu, siis on hea toas erinevaid mänge mängida, nende hulgas ka arvutimänge.

Arvutimäng on samamoodi arendav nagu lauamäng või õues peituse mängimine – laps õpib uusi olukordi hindama ja lahendusi otsima. Arvutimängud on kasulikud, sest laps õpib lahendama erinevaid situatsioone ja probleeme, areneb loogiline põhjus-tagajärg seostel põhinev mõtlemine, samuti ruumiline mõtlemine ning arvuti kasutamise oskus. Probleemid tekivad siis, kui arvutimäng muutub lapsele esmatähtsaks ning selle kõrval ununevad nii koolitöö, sõbrad kui teised hobid. Mängu mängimiseks või lisaboonuste saamiseks võib käiku minna päris raha, milleks võib kuluda kogu taskuraha või enamgi veel, ja vähese liikumise tõttu jääb tahaplaanile lapse kehaline areng.

Selleks, et laps liigselt arvutimänge ei mängiks, tuleb kehtestada selged reeglid, kui kaua tohib arvutis olla. Vajadusel saab lisada ka tehnilised piirangud võrgukasutusele või paigutada arvuti üldkasutatavasse tuppa. Kuna sageli kasutatakse mängimiseks ka nutitelefone, siis tuleb omavahel kokku leppida ka nende kasutamise reeglites. Kindlasti tuleb välja pakkuda lapsele huvitavaid alternatiivseid tegevusi.

Arvutimängud võivad lapsele õpetada raha mõistet ja selle väärtust. On aga oht, et kiiremini mängus edasi liikumiseks või uute ja huvitavamate mängude ostmiseks kasutatakse liigselt oma või läheb käiku ka lapsevanema raha. Kuna mänguhoos lapsel võivad hägustuda piirid lubatu ja keelatu vahel, siis tuleb seada selged reeglid ka raha kasutamisele.

Lapsevanematel tuleks jälgida, et arvutimäng oleks lapsele eakohane. Arvutimängude ostmise teeb lihtsamaks PEGI märgisüsteem (www.pegi.info), mis loodi abiks lapsevanematele, kes tahavad teada, mis sisuga ning millisele vanusegrupile mäng on loodud.

Nõu ja abi saamiseks saab pöörduda ööpäevaringselt töötavale tasuta lasteabitelefonile 116111 või kirjutada info@lasteabi.ee. Rohkem infot leiate veebilehelt www.targaltinternetis.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles