Heade uudiste raadiosaade juhatab sisse uue positiivsusaasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina ja Mati Palmet.
Monika Kuzmina ja Mati Palmet. Foto: Good News

Alanud 2015. aasta pakub kõigile midagi uut, aga jätkab ka vanu traditsioone – nii ka neljapäeviti Kuma raadio eetrist kõlav portaali GoodNews nimisaade, mis toob taas mikrofonide ette saatejuhi Mati Palmeti ja heade uudiste ankru ning portaali looja Monika Kuzmina.

Aasta esimene saade võib algul ehmatada, sest see algab Zorgi metallise looga «Teflon» ning Mati märgib kohe ära, et leidis selle just aadressilt Goodnews.ee ja lugu kandideerib Eesti muusikaauhindade galal Aasta Metalalbumi tiitlile.

Väites teadvat sügavalt rahuloleva näoga Monika muusikamaitset kinnitab saatejuht, et karmist stiilist hoolimata on tegu eestikeelse looga ning heade uudiste reporter selgitab, et GoodNews kirjutab kõigist ja kõigest, mis tunnustust väärt ja ka siis, kui muusikastiil pole personaalselt just lemmikute killast.

Pärast viisakat «Head käesolevat aastat!» soovivahetust räägib Monika saate ühe austaja, proua Aada, poolt temale saadetud soovist, et Kumast võiks rohkem eesti muusikat tulla ning see algatab diskussiooni, kas inglise keel on hirmus ja kui palju meloodiaid peaks kõlama meie emakeeles. Mati viitab publiku maitseerinevustele ja teatab, et kirik asub Kuma lainealal endiselt keset küla ehk siis võõrkeelset ja emakeelset laulu tuleb laias laastus pooleks.

Edetabelitest siirdub jutt poliitikasse, sest portaalis GoodNews on juba kuu jagu ka poliitikaveerg ja algsetest kahtlustest hoolimata on see ka positiivsuslainel surfajatele meeltmööda. Saatejuht Mati Palmet avaldab tunnustust president Arnold Rüütlile, kes julges avalikult toetada Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna põhimõtteid ja seda ajal, kui partei saab väidetava äärmusluse eest mööda päid ja jalgu.

Rahvaliidu kunagine aktivist Monika meenutab oma poliitikukarjääri, mil ta sai valimistel omajagu hääli ja võttis sõna mitmetel kuumadel teemadel. Oma (küsitavaks) nõrkuseks peab ta julgust ja otsekohesust, mis poliitikas just väga hinnatud pole. Eksrahvaliitlase sõnul ütles seda välja isegi tollane erakonnakaaslane Jaak Allik, kellega «meil veregrupp eriti ei klappinud», nagu Monika täpsustab. Mati laseb fantaasial voolata ja kujutab ette poliitik Monika Kuzminad Kuma raadios rääkimas: «Tuginedes meie erakonna poliitikale pean ma nentima…» ning lõpetab sellega, et ilmselt avameelsuse pärast kaunist vestluskaaslasest võimukoridorides tatsajat ei saanudki.

«Muidu oleksid ehk kadunud Rahvaliidust läinud sotsiks, siis IRL-i ja nüüdseks oleksid koos luureeksperdiga Reformierakonda jõudnud,» aasib Mati, kuid nooruslik Monika kehastub elunäinud daamiks ja teatab, et poliitikuajad said noorusega läbi.

«Ma võiksin ju kiruda ja vinguda, aga olen leidnud teistsuguse missiooni,» ütleb heade uudiste infokanali asutaja. «Sisemine tunne ütles mulle, et pean tegema seda, mida praegu teen.»

Poliitika ei kao jututeemana ka GoodNews’i hetkeseisust rääkides ning seondub keskerakondliku naispoliitiku Mailis Repsi isikuga. Nimelt avastas Monika kord, et portaali lugejaskond on klikkide arvu järsult kasvatanud ja selle üheks põhjuseks oli ilmselt paljusid puudutav lugu «Mailis Reps: lasteaiaõpetajatele tuleb kehtestada riiklik palga alammäär». Portaali eestvedaja kirjeldab värvikalt, kuidas ta otsis koos portaali halduriga algul loo populaarsuse ja lugejate huvi põhjust ning siis facebookis tabamatut Mailis Repsi ennast. Monikal õnnestus Mailis Repsiga rääkida telefonis ning saatejuht avaldas lootust, et peagi ilmub temaga lähiajal samal teemal pikem intervjuu heade uudiste portaalis. Mati teatab, et eelnimetatud daam saab peagi sõna nii Järvamaa raadios kui ka Kuma Pluss ajakirjas.

Monika puudutab pisut ka GoodNews’i uuendusi. Nimelt saab juba hommikul kell 8 sealt lugeda uusi tervisteemalisi uudiseid, 8.30 tutvustatakse huvitavaid raamatuid, kell 9 saab teada põnevat maailmast, veel pool tundi hiljem tehakse vastavas rubriigis hingele pai jne. «Juba nagu raadioprogramm!» muigab Mati ja Monika kinnitab soovi viia heade uudiste portaal paremale ja veel kõrgemale tasemele.

Siin lipsab jutu sisse uueaastalubaduste teema. Matiga on kõik lihtne, ta lubas, et ta hoiab närvi tugeva, ei luba midagi enne 5. jaanuari hommikut ja ka siis ei luba ta midagi paikapanevat. Ka Monika on hoidunud suurematest isiklikest lubadustest, ta tahab taas korralikult trennis käia ning paneb lõpuks plahvatama infopommi: «Joon vähem!» See ei tähenda muidugi seda nagu poleks kaunil meediadaamil siiani kaineid päevi olnud, Monika leidis lihtsalt pikkade pühade ajal, et pits, klaas või pokaal ei pea igal peol tingimata peos olema.

Järgmine teema viib heade uudiste portaalis avaldatud indiaanitarkuste juurde ja esimene tõetera pealik Seattle`ilt kõlab ebameeldivalt: «Kes reostab oma voodit, see lämbub ühel öösel oma roe kätte ära.» See võib ka sõna-sõnalt võetuna tõsi olla, kuid Monika näeb tarkuses pigem muud: «Mida rohkem inimene vingub ja vihkab, seda hullemaks olukord tema ümber läheb!» Ehk siis negatiivne inimene võib oma negatiivsusesse lämbuda.

Teine mõte omaharude pealikult Suurelt Põdralt: «Ära leina. Õnnetused tabavad ka kõige arukamaid ja paremaid inimesi. Surm saabub alati sobimatul ajal.» See paneb saatejuhi mõtlema, et kas saaks surma sobivale ajale tellida. Monika hinnangul on öeldu mõte suur: surm on paratamatu, kõige muuga saab leppida.

«Mu sõbrad, metsikult suur on me vajadus olla armastatud ja armastada ka ise. Armastuseta ei saa. Ei saa sellepärast, et meie vaim toitub sellest!» loeb Monika ette pealik Dan George vääramatu tõe. Mati kinnitab, et on tubli ja on sel teel juba esimese sammu astunud: ta armastab ennast, mis on üks eeldustest armastuse leidmisel.

Reporter Monika siirdub tagasi GoodNews’i uudistetoppi ja leiab sealt tänuväärse loo sellest, et ühe toreda mehe Mati Ilmjärve algatusel on Tallinnas avatud isata laste päevakeskus. Seal saavad moraalset abi need väikesed inimesed, kelle isa on läinud igavikuteele või eksinud õigelt teelt. Esialgu on see orienteeritud just neile põnnidele, kelle kodus just suur jõukus ei valitse. Sarnases keskkonnas sirgunud Monika teab, kui väga on inimesehakatistele isa eeskuju vaja ja tunnustab neid, kes üritavad sellest ilmajäänuid aidata.

Nagu üks õige kokkusaamine, nii lõpeb ka Mati ja Monika pooltund kaardimänguga. Tegu pole siiski risti-poti-ärtu-ruutu-kaartidega, vaid sellistega, millel ühel pool küsimus Eesti kohta ja teisel pool vastus. Monika küsimus Wittensteini kohta saab paidekalt Matilt kiire vastuse, et tegu on Järvamaa pealinna saksakeelse nimega. Saatejuht ragistab närve ka Eesti pikkuselt teise jõe kohta, meenutades üht kanuusõidetavat Kagu-Eesti jõge, kuid see on vale ja pikkuselt teine on hoopis Pärnu jõgi. Monika satub omakorda hätta Vene väejuhiga, kes võitles Borodino lahingus ja on maetud Eestisse ning see on Barclay de Tolly. Õrnemast soost väitleja pareeriv küsimus haigusest, mida ravitakse leprasooriumis, saab tugevama poole pidalitõbise vastuse ning pisut mittedaamiliku hetkeks end unustava «Kurat, sina oled küll tark!» Lõpuküsimuseks on tüngaküsimus, kes esindas esimesena Eestit Eurovisiooni finaalis ja selgub, et Silvi Vrait, sest varem polnud poolfinaal-finaal mängukorda.

«Nii, saimegi tarkusega pildi selgemaks,» ohkab saatejuht ja küünitab sõrmed muusikapuldi poole. Daami palve mitte lubada Zorgi kõlaritesse jääb rahuldamata, sest «sel lool on vähemalt mingisugunegi draiv» ning saade ongi lõppenud.

Monika teatab veel, et sõltumata sellest, milline suhe kellelgi on uue aasta soovide ja pudelitega, on tema sel aastal mängust väljas ja soovib siiski kõigile «Head uut aastat!» ning lubab nädala pärast taas sama vahva ja vallatu olla.

Aga kõike seda saate kuulata juba sel neljapäeval 11.30 Kuma raadio eetris ja kordusena pühapäeval kell 15.

Seniks aga teretulemast, welcome, dobro požalovat, tervetuloa, laipni ludzu, willkommen, bienvenidos heade uudiste portaali GoodNews!

Kordusena kuuleb heade uudiste praeguse hooaja raadiosaateid siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles