Miks kodus ei õnnestu restorani tasemel süüa teha?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restoranides nähakse toidu serveerimisel vaeva.
Restoranides nähakse toidu serveerimisel vaeva. Foto: SCANPIX

 Kodus pidulikku einet kavandades on igal hobikokal kindel ettekujutus, milline see peab olema, ja enamasti lähtub see restoranist saadud toiduelamusest, kus road on kaunilt serveeritud, rafineeritud maitsega ja täiuslikult valmistatud. Tegelikult vastab kodus valminud eine harva looja esialgsele nägemusele ja sellel on mitu põhjust.

Restoraniköögid töötavad kui hästi õlitatud masinavärk, kirjutab Fox News. Kõik vajalikud töövahendid on olemas,  kokad teavad täpselt, kuidas menüüs olevaid roogi valmistada. Koduköögid võivad kenad välja näha, kuid nad ei ole kunagi nii hästi varustatud kui restorani omad. Samuti on suur vahe, kas süüa tehakse näpuga retseptis järge ajades või seda valmistab professionaalne kokk, kes on rooga teinud juba 1000 korda

Mõned põhjused, miks kodune toit ei maitse kunagi nii nagu restoranis

1. Sool

Restoranikokad ei hoia soola lisades end tagasi, nad lisavad seda igal toiduvalmistamise etapil ja ainult väga rafineeritud maitsega kliendid kurdavad, et roog on liiga soolane. Kui küpsetada kodus tervet lihatükki, siis võiks alati lisada pisut rohkem soola.

2. Kuum praeahi

Restoraniköögis on ahjud sageli kuumad öö läbi. Kuigi mitte iga roog ei vaja suurt kuumust, küpsetab suurem kuumus paremini ning roale tekib kena pruun koorik, mis paneb otsekui I-le täpi ka neile roogadele, mis on valmistatud pliidil. Sellistes ahjudes tekib märksa enam mustust, nii et sama tehnoloogiat kodus kasutades tuleb leppida tõsiasjaga, et ahi vajab sagedasemat puhastamist.

3. Šalottsibulad

Paljudele tuleb üllatuseks, kui palju kasutatakse restoranides šalottsibulaid. Neid sobib lisada pea igasse soolasesse rooga ja neil on mahedam maitse kui tavalisel sibulal või küüslaugul. Kodus kokates võib neid julgelt kasutada juba toiduvalmistamise alguses.

4. Puljong

Paljud peened restoranid keedavad köögivilja ja liha ülejääkidest ning kontidest ise puljongit, see annab toidule hea maitse. Ka kodus saab teha suurepärast kastet lisades puljongile pisut võid.

5. Või

Rasv annab maitset ja restoranis on kõige lihtsam viisi maitse timmimiseks lisada võid.

6. Serveerimine

Inimesed söövad silmadega ja restoranis nähakse palju vaeva, et toit näeks hea välja, alustades sellest, et valitakse õige kujuga taldrik ning parim garneering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles