Mett võib panna sügavkülma

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesi
Mesi Foto: SCANPIX

Kes tahab tee sisse või pannkoogi peale panna igal juhul vedelat mett, võiks meepurgi suhkrustumise vältimiseks panna sügavkülma.

Mee maitse ja koostis säilivad ka külmutatuna. Pärast sulatamist jääb mee kvaliteet endiseks ja mesi on jälle voolav, justnagu värskena. Siiski võib juhtuda, et sügavkülmast väljavõttes hakkab mesi kiiresti suhkrustuma. Seetõttu oleks mett tark külma panna väikeste koguste kaupa ehk nii palju kui mõne päevaga ära tarvitatakse.

Mee sees võib külmutada ka marju ja puuvilju, näiteks maasikaid, karusmarju, õunalõike ja rabarberitükikesi.

Ühe kilogrammi marjade kohta kulub kaks-kolm detsiliitrit mett. Puhastatud marjad tuleb tihedalt külmutuskarpi laduda ja nõristada peale vedelat mett. Enne karbi sulgemist tuleb oodata, kuni mesi imbub põhjani. Külmikusse tasub karp panna kaanega alaspidi – siis jõuavad marjad enne külmumist veelkord maitsestuda.

Teine võimalus on marju külmutada meekastmes. Sel juhul kulub kilogrammi marjade kohta neli-viis detsiliitrit mett ja liiter vett. Mesi segada ligi 40-kraadisesse vette, lasta jahtuda, valada marjadele ning meekastmes marjad ongi külmutamiseks valmis.

Allikas: Eesti Mesinike Liit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles