Veganid kritiseerivad noort ema tauninud toitumisteadlasi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimetoitlaste kinnitusel saavad nemad kõik vajalikud toitained lihapuudusest hoolimata kätte.
Taimetoitlaste kinnitusel saavad nemad kõik vajalikud toitained lihapuudusest hoolimata kätte. Foto: SCANPIX

22. detsembri TV3 «Seitsmestes uudistes» oli klipp emast, kes on otsustanud oma lapse sünnist saati veganina üles kasvatada. Eesti Vegan Seltsi liige Florian Biesinger lükkab oma vastulauses ümber saates esinenud Eesti toitumisekspertide kriitika.

Toitumisteadlane Mai Maser on taimetoitlasi korduvalt võrrelnud rohusööjate loomadega ning tegi seda järjekordselt ka ülalviidatud TV3 uudisloos. Veganid ei toitu heinast, et neil oleks vaja söögi seedimiseks nelja magu. Veganite toidusedeli moodustavad viis toidugruppi: köögiviljad, kaunviljad, pähklid-seemned, puuviljad-marjad ning teraviljad. Samas on muidugi tõsi, et tervislikult toituva vegani toidusedel võib ühe keskmise mitteveganiga võrreldes olla mõnevõrra kalorivaesem, kuid see ei ole taimse toitumise puudus, vaid pigem ikkagi eelis, eriti kui arvestada seda, et ülekaalulisus ning rasvumine on arenenud riikides üha suuremaks probleemiks nii täiskasvanute kui ka laste hulgas.

Arst Anneli Kolki argumentatsioon oli üles ehitatud eeldusele, et veganitel tekib B12 defitsiit. Tõesti, B12 on toitaine, mille saamisele veganid peavad tähelepanu pöörama. Samas on hästi informeeritud veganite jaoks küllaldane B12 saamine äärmiselt lihtne: täiskasvanule piisab sellest, kui paari-kolme päeva tagant võtta 1000-mikrogrammine B12 toidulisand.

Taimse toitumise vastaste üks põhiargumente on seotud taimsete toiduainete aminohappelise koostisega. Tsiteerides Kolki: «Näiteks kanalihast saab laps kõik asendamatud aminohapped kätte, aga oast ja hernest ja kaunviljadest, sealt nad neid ei saa kätte.» USA10 ja Kanada11 riiklikud tõenduspõhised andmebaasid, mis toovad välja ka toidu aminohappelise koostise, näitavad aga, et kõik taimsed toiduained sisaldavad kõiki asendamatuid aminohappeid. Väide, et üheski neist mõni asendamatu aminohape puudub, on üks levinumaid toitumisalaseid müüte ning on kurb, et toitumis- ja terviseekspertidena esinevad inimesed seda endiselt elus hoiavad.

Mõnikord tekib ka küsimus, kas veganid toidavad oma last rinnapiimaga? Muidugi! Oma ema rinnapiim on parim toiduaine vastsündinule ning kuna ema toidab oma last vabatahtlikult, pole ühtegi põhjust, miks see veganluse põhimõtetega vastuolus peaks olema. Tervislikult toituva veganema piim sisaldab lapse arenguks kõiki vajalikke toitaineid.

Täispikkuses arvamuse leiad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles