Kuidas vastata, kui keegi kommenteerib su kaalutõusu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pühade ajal võib ikka juhtuda, et võtame paar kilo juurde. Isegi kui suudame kaalutõusuga leppida ja teeme plaani, et uuel aastal vabaneme kõigist lisakilodest, võivad pereliikmete kommentaarid kaalutõusu arvel meie tundeid riivata. 

See puudutab rohkem just naisi. Kanadas läbi viidud uuring näitas, et kui lähedased inimesed kommenteerivad naise kaalutõusu, võib naine kaalus veel rohkem juurde võtta, kirjutab Shape.com.

See toimib ka vastupidi: kui lähedased kiidavad naise pingutusi ja tema head välimust, motiveerib see naist veelgi rohkem kaalust alla võtma. Uuringu juht Christine Logel ütles, et mitmed teadusuuringud on tõestanud, et sotsiaalne tugi parandab meie kõigi tervist. «Sotsiaalse toe juures on ülioluline tunne, et lähedased aktsepteerivad meid sellistena, nagu me oleme.»

Mida aga öelda neile, kes peavad vajalikuks su kehakaalu kommenteerida? Suhtlemisekspert Debra Fine pani kirja neli võimalust, kuidas kommentaaridele reageerida.

1. Ära muutu ründavaks

Kui sa tõstad omale teist portsjonit ja ninakas tädi kommenteerib seda, ära vasta tema kommentaarile sarnase ülbusega. Ründava hääletooni kasutamine muudab olukorra ebameeldivaks ja isegi piinlikuks.

2. Kasuta huumorit

Huumor on alati parim viis tundlike teemadega tegelemiseks, kuna see aitab potentsiaalselt tuleohtlikku teemat hoida kergena. Kui su tüütu õde kommenteerib seda, et oled ehk liiga palju seapraadi söönud, vasta talle: «Kui mul on vaja kelleltki luba küsida, mida ma võin süüa ja mida mitte, siis helistan kindlasti sulle.»

3. Enneta pereliikmete kommentaare

Kui sa tead juba ette, et teised hakkavad kindlasti su kehakaalu kommenteerima, enneta nende märkusi: «Mul on viimasel ajal tööl olnud nii stressirohke aeg, ma pole üldse jõusaali jõudnud.» Igaüks, kes sinust tõeliselt hoolib, keskendub pigem pingele, mida sa viimasel ajal oled tundnud, mitte su kehakaalule.

4. Too mängu lubadused uueks aastaks

Sa tead ise ka, et oled viimasel ajal toiduga veidike patustanud, kuid see ei morjenda sind: «Ma olen viimasel ajal nii ebatervislikult toitunud! Alates 1. jaanuarist hakkan paremini toituma, teen rohkem ise süüa ja käin trennis. Ent kuni selle kuupäevani luban ma endale kõike!» Kuna paljud inimesed on ühel hetkel elus selliseid lubadusi andnud, siis suudavad ilmselt ka mitmed sugulased sind mõista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles