Üllatav näitaja, mis võib ennustada sündiva beebi sugu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljuti läbi viidud uuringu väitel peavad rasedad naised poisslapse kandmise lõpuni (kuni sünnitustähtajani) võrreldes tütrega rohkem kaalus juurde võtma. Ebapiisav kaalutõus võib väidetavalt olla mõnede katkenud raseduste põhjustajaks, vahendab Emmede Klubi

Väljaandes PLOS One ilmunud uuring jälgis seost rasedate naiste kaalutõusu ning sündinud poisslaste arvu vahel. Georgia Ülikooli endokrinoloog Kristen J. Navara uuris 23 aasta jooksul 68 miljonit sünnitust ning leidis, et meessoost embrüod vajavad raseduse ajal suuremat kaloraaži, et ellu jääda.

Navara avastas, et naistel, kes raseduse ajal vähem kaalu kogusid, sündisid tüdrukud ning suurema (vähemalt 9 kg) kaalutõusuga naised sünnitasid enamjaolt poisse.

Kui emad võtsid kaalus juurde 9 kilogrammi, sündis umbes 49 protsenti lastest poistena. Kui kaalutõus küündis 18 kilogrammini, oli 52,5 protsenti lastest meessoost. Kui emad võtsid juurde 27 kilo, olid 54 protsenti sündinud lastest poisslapsed.

Navara uuringud viitavad sellele, et väike kaloraaž võib olla üks põhjustest, miks poisse ootavate naiste rasedused katkevad. Tema sõnul on esimesed kuus raseduskuud kriitiline ajaperiood, mis meessoost loote ellujäämist mõjutab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles