6-aastast last imetav ema usub, et võõrutamine kahjustab lapsi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imetamine.
Imetamine. Foto: Reuters/ScanPix

44-aastane Briti naine Denise Sumpter imetab veel oma 6-aastast last ega plaanigi seda ise lõpetada. Nimelt usub ta, et võõrutamine on väär ja laps loobub rinnapiimast siis, kui on selleks valmis.

Denise’i kuueaastane tütar küsib rinda näiteks siis, kui ta on väsinud või kui ta soovib lihtsalt ema lähedal olla. Imetamissagedus erineb – mõnikord soovib tütar rinda vaid korra nädalas, mõnikord ka kaks korda päevas, kirjutab Daily Mail.

Seda muret pole, et emal piim rinnast kaoks, sest regulaarsemalt imetab ta ka 18-kuust poega.

«Ma imetan Belle’i nii kaua, kuni ta seda tahab,» räägib Denise. «Ma ei tea, millal see võib juhtuda. Samamoodi teen ma pojaga. Ma ei arva, et selles oleks midagi veidrat. Ma toidan mõlemat last nõudluse järgi – just siis, kui nad seda küsivad.»

Kuueaastane Belle on oma klassi lastest peajagu pikem ja ta on haruharva haige. Denise usub, et see on nii tänu emapiimale. Samuti usub ta, et rinnapiim teeb tütre enesekindlaks – Belle on andekas viiuldaja, laulja ja tantsija ning tal on ka väga head hinded.

Denise Sumpter on veendunud, et lapsed saavad rinnapiimast vaid kasu. «Imetamine ei ole mitte kuidagi mu seksuaalelu mõjutanud,» vastab ta ennetavalt lugejate küsimustele. «Ka pole see mu rindu rikkunud.» Vastupidi, naine usub, et rinnaga toitmine on aidanud tal saledat joont hoida, pakub talle kaitset vähi vastu ning tänu sellele võib ta muret tundmata süüa, mida hing ihkab.

«Sageli süüdistatakse pikalt imetavaid emasid isekuses,» nendib ta. «Teatud kasu ma sellest muidugi saan – näiteks rahulikud ja õnnelikud lapsed. Aga ma võin täie kindlusega öelda, et teen seda vaid laste heaolu nimel. Kui Belle rinnast loobub, olen ma kurb, aga see on asjade loomulik käik. Tema piimahambad hakkavad välja tulema ja mulle tundub, et kaua ta enam rinda ei taha. Samas võib olla, et tal läheb loobumiseks veel aega.»

Denise’i valik on kahtlemata kulme kergitanud, enim on ta saanud kriitikat oma perelt. Kuid kuna ta on ise oma valiku suhtes nõnda enesekindel, pole teda rohkem tülitatud. Ettevaatuse mõttes imetab ta oma kuueaastast tütart siiski privaatselt ning on avalikus kohas olles lapsele «ei» öelnud. «Õnneks ei ole ma pidanud teda avalikult imetama sellest asjast, kui ta sai kolme-nelja-aastaseks.»

Alguses ei plaaninud Denise lapsi nii pikalt imetada, kuid kui saabus aeg võõrutamiseks, tundus see talle väga vale, sest pisike Belle tundus rinnapiima väga vajavat. «Minu jaoks oli selge, et üldlevinud norm ei pruugi olla õige või lastele kõige sobivam,» selgitas ta oma otsust. «Maailma Tervisekaitse Organisatsioon soovitab rinda anda kaks aastat või kauemgi. Mina otsustasin lasta loodusel oma rada minna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles