Viis lauset, mida ei tohiks kunagi abikaasale öelda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paarisuhte üheks oluliseks alustalaks on kahtlemata usaldus ja ausus, ent teatud lauseid ja kommentaare tasuks vältida, kuna need võivad teha suhtele rohkem kahju kui kasu.

YourTango pani kirja viis lauset, mida ei tasuks kunagi abikaasale öelda.

1. «Mis sul viga on?»

Üks asi on see, kui ütled seda naljatades, aga olukord muutub hoopis teistsuguseks, kui ütled seda kaasale, kui viimane on unustanud poest piima tuua. Võid kindel olla, et mees ei paku enam kunagi, et võib poest läbi astuda. 

Teise inimese sõnadega ründamine ei ole kõige parem viis oma tunnete väljendamiseks. Kui mees unustab midagi teha ja see tekitab sinus tuska, ütle parem nii: «Ma tean, et sa ei teinud seda meelega, aga kui sa ei tee seda, mida ma olen sult palunud, siis mulle tundub, et minu vajadused ja soovid pole sinu jaoks tähtsad. Kas sa võiksid järgmine kord üritada mu palveid meeles pidada?»

2. «Millele sa küll mõtlesid?»

Kui mees räägib sulle pärast tööpäeva, kuidas ta tööl mõne keerulise olukorra lahendas, siis ta tahab vaid su toetust ja kaastunnet, mitte kriitikat. Sa ei pruugi abikaasa tegemistega nõustuda, aga kui ta pole sinu arvamust küsinud, siis ole parem tasa. 

Kui ta aga küsib sinu arvamust, siis ta otsib pigem probleemile lahendust, mitte seda, et sa kohtleksid teda naljanumbri või põrujana. Vasta mehele võimalikult lihtsalt ja mittekriitilisel moel: «Kui mina oleksin olnud samas olukorras, siis ma...»

3. «See on kõik, mis sa tegid?»

Ideaalses maailmas suudaksid mehed naiste mõtteid lugeda. Aga asjad ei toimi nii. Kui lootsid, et abikaasa teeks midagi, kuid sa ei öelnud seda selgesõnaliselt välja, võta süü enda kanda, mitte ära saa mehe peale pahaseks. 

Võib-olla pakkus mees, et võib koristada laste tube sel ajal, kui sina käid poes. Poest tulles nägid aga, et mees pole sugugi koristanud nii, nagu sa lootsid. Kui sa ei selgitanud talle enne, mida ta täpselt tegema peaks, siis ära saa tema peale pahaseks. Järgmine kord ole oma soovidega konkreetsem. Ja kui mees teeb nii, nagu sa palusid, täna teda kindlasti.

4. «Ära puuduta mind!»

Paljud naised teavad seda tunnet: abikaasa tahab sinuga koos midagi seksikat teha, kuid sina ei taha sellele mõeldagi pärast laste jonnimise ja stressirohke tööpäeva seljatamist. Hea uudis on see, et selline tunne on täiesti normaalne ja sa võid mõnikord pidurit tõmmata. 

Aga selle asemel, et mehele nähvata või tema üle nalja teha, vasta talle kallistuse või suudlusega ja ütle: «Kallis, mul on vaja päevast veidike puhata, et ma saaksin end täielikult sinule pühendada.» Mees pole rumal, ta saab sinu vihjest aru ilma, et sa peaksid seda talle karmilt näkku ütlema. Aga ära arva, et ühekordne keeldumine kestab terve nädala: sina vastutad teie suhte seksuaalse poole eest sama palju kui mees. 

5. «Sa oled haletsusväärne.»

Head naised, sellist hinnangut ei tohiks kunagi kellelegi anda. See kommentaar on lapsik, kuna see on täis valu, viha, kurbust ja pettumust. Tunnista oma tundeid ja räägi neist nagu täiskasvanu. 

Abikaasa ütles midagi, mis tundus sinu jaoks olevat ründav või kriitiline, kuid lahendus pole kindlasti samaga vastamine. Käitu nagu täiskasvanule kohane ja ole otsekohene: «Ma tunnen kurbust/valu/üksindust, kui sa räägid minuga nii. Kui sa oled millegipärast vihane või tusane, räägi minu kui oma partneriga, ära suru mind oma sõnadega vastu seina.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles