Nippe verivorstide küpsetamiseks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Verivorstid.
Verivorstid. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Rakvere tootejuht Heli Sepp jagab enne kõige kiiremat pühadeperioodi nippe ja kasulikke nõuandeid verivorstide küpsetamiseks.

Naturaalses sea- või lambasooles verivorsti küpsemisaeg on umbes 20-30 minutit. Praeahjus verivorste küpsetama asudes tuleb panna esmalt pannile veidi rasvainet — searasva või õli. Verivorstid võib ahju panna ka koos peekoniga. Toorest soola- või suitsupeekonist sulab küpsetades ahjupannile rasva ja see annab verivorstidele head mekki ja mahlasust juurde.

Samuti võib asetada ahju veenõu auru tekkimiseks ning asetada siis veretooted pannile. Kes panni ei soovi rasvaseks teha, võib kasutada küpsetuspaberit, mille pealt saab peale ahjust välja võtmist verivorstid hõlpsasti kätte.

Soovi korral võib verivorstid kergelt toiduõliga üle pintseldada, mis aitab kaasa nende ühtlasele küpsemisele ja maitsva ning krõbeda tulemuse saavutamisele.

Verivorste peaks kaks kolmandikku küpsetusajast (umbes 15-20 min) hoidma madalamal temperatuuril 180 kraadi juures ja seejärel tõstma temperatuuri (umbes 10min) 200 kraadini. Selliselt toimides saab vorst parajalt krõbe.

Eriti krõmpsuva kooriku saab vorste näiteks meega määrides või flambeerides. Viimasel juhul tuleb vorstid kange alkoholiga üle valada ning lauale viies põlema süüdata. Verivorstide koorik muutub veelgi krõbedamaks ja rooga on pidulikum serveerida.

Pannil verivorste küpsetama hakates tuleb esmalt vorsti sisse kahvliga augud teha. Seejärel asetada need leigele rasvainega kaetud pannile. Kui panna vorstid kuumale pannile, ei pea verivorsti nahk sellisele kuumusele vastu ning tulemuseks on pannitäis purunenud vorstisegu.

Pannil tuleb verivorstide küpsetamiseks varuda aega. Neid peab küpsetama mõõdukal kuumusel ja mõlemalt poolt parajalt krõbedaks.

Parima maitseelamuse saamiseks võiks verivorste ja teisi veretooteid serveerida kuumalt hapukoorega ning kõrvitsa-, pohla-õunasalati või peedisalatiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles