Heade uudiste raadiosaade kõlab sünnipäevatoonides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina ja Mati Palmet
Monika Kuzmina ja Mati Palmet Foto: Good News

Neljapäevane portaali GoodNewsi ja Kuma Raadio ühissaade on seekord pidulikuma olemusega, sest juba reedel täitub heade uudiste meediakanalil kaks aastat positiivsete sõnumite vahendamist. Saatejuht Mati Palmet nendib kohe alguses, et kuigi üldjuhul käivad lisanduvad aastad naistele närvidele, siis stuudiosse saabunud GoodNewsi peatoimetaja Monika Kuzmina on eriliselt reipa häälega – vanemaks saab tema loodud positiivsuse edastaja.

Monika esimene meenutus on see, et portaal andis stardipaugu kaks päeva enne laialdaselt kardetud maailmalõppu, mis jäigi tulemata. Tema enda elu on pidevalt peale tulevad head infokillud heas suunas muutnud ja aidanud varasemad keerdkäigud minevikku jätta.

«Ükskõik kui halb oli eilne päev, homme läheb paremaks,» võtab võluv heade uudiste edastaja kokku positiivse mõtlemise olemuse.

Monika meenutab, et kui portaali käivitamise aegu vaadati sealseid uudiseid paarisajal korral päevas, siis nüüd on see arv keskmiselt tuhande ringis. Läbi aegade enimloetud uudiste TOPis on esikohal liigutav video sellest, kuidas kodutu jagab loteriivõidu pooleks pileti kinkijaga – seda on vaadatud 18 260 korda. Järgneb «Kodutunde» lugu 15-aastasest poisist, kes võttis oma õlule vastutuse viielapselise pere heaolu eest.

Mati tahab teada, et kas haruldast haigust põdeva poisi või kodutute loomade abistamine, toidupanga abi kogumine kehvemas olukorras olijatele ja teised pealtnäha positiivse alatooniga uudised mitte ei torka sellega, et tegu on siiski hädadega, kuigi neile leitakse lahendus.

«Need lood räägivad sellest, et kui näed enda kõrval rasket olukorda ja sinu võimuses on aidata, siis teed seda,» seletab Monika ja lisab, et GoodNewsi eesmärgiks on tunnustada igapäevaselt organisatsioone, ettevõtteid, meeskondi ja inimesi, kes teiste abistamisega tegelevad. Ta märgib vähikonverentsil kogetu põhjal, et õnnetuste puhul on kokkuhoidmine väga oluline ning raskelt haiged vajavad mitte halavat nuttu, vaid positiivset tuge.

Arutluseks läheb ka see, et üheks enamloetavaks looks oli säärte tagumiste lihaste testimine ning Monika teab täpsustada, et terviselood on üldse väga populaarsed. Populaarsete lugude hulka kuuluvad 21 inspireerivat elutarkust Mai-Agate Väljatagalt 5706 klikiga ning lugu sellest, kuidas tänavatantsupioneer Joel Juht pani 70-aastased memmed hip-hoppi tantsima. Läbi aegade loetavaim on olnud ka kapten Argo Sibula üleskutse Afganistanist: «Pidage meeles neid, kes ei saa sellel ajal kodus olla!»

Monika läheb ajas kaks aastat tagasi, mil nad koos Kristi Zirkiga portaali käima lükkasid ja siis oli loetavaim lugu «Inimesed teevad imet Raplamaal,» mis jäi silma 233 lugejale.

Siit läheb jutt ülespuhutud pealkirjadeni ja Monika leiab, et pealkiri öelgu nii, nagu asjad on. Mati leiab, et kommertsis ongi paraku nii, et klikkide ja vaatamiste kogumiseks tuleb huntidega kaasa ulguda ehk siis pealkirjadega mängida, kuid sellest skeemist tuleb õigel ajal välja hüpata: varsti hakkavad lugejad ülespuhutud pealkirjades kahtlema, kui sõnad «skandaalne» või «unikaalne» kinnitust ei leia.

Monika märkus, et kõlav pealkiri on kui ühekordne pauk vana-aasta õhtul, viib jutu aastalõpulubadustele. Temal on kombeks koos lähedastega need kirja panna ja positiivitar usub, et unistused lähevad täide. Monika meenutab, kuidas ta pani kord lubadustesse kirja, et peab nelja kuu järel reisi ette võtma. Jaanuari algul jäädvustatud mõte läks ruttu käima, sest varsti kutsus reisi võitnud sõber teda endaga Hispaaniasse kaasa, kuivõrd teadis Monika keeleoskusest.

Mati vastab vestluskaaslase küsimustele oma unistuste kohta, et aastalõpuaeg ei anna nendeks aega ning ta mõtleb pigem lähima tunni tegemiste peale. «Ne do etovo!» keeldub saatejuht ennast jõuluajaunistajaks pidamast ning lubab kätega sellele kallale minna, kelle arvates ta stressis on. Naljatamisi muidugi.

Päevateemaline on veel ka esmaspäeval lõppenud soodsa ja südamliku kingiidee kampaania, mis tõi GoodNewsi 165 ilusat ideed ning nendega saab tutvuda portaali kodulehel www.goodnews.ee. Populaarsemateks olid oma kätega valmistatud kingitused. Saatejuhi Mati ideeks on kühveldada tema töölaual olev 25 sentimeetri paksune «kultuurikiht» pappkasti ja hakata sealt kingitusi otsima – näiteks oma sõrmede vahel vormitud paberlennukeid.

GoodNewsi hea hing Monika tutvustab mõningaid välja pakutud ja kingituse osaliseks saanud ideesid. Talle endale ja veel paljudele meeldib ühe härrasmehe lubadus teha kodus oma kätega suurpuhastus. Selle mõtte autor Kunno Tiitus pälvis lubaduse eest kingitusena õhtu kahele Nipernaadi restoranis. Mati näeb ideed vaagides vaimusilmas ennast lille löönud naist küünalde ja šampanja juures ootamas, samas kui dressides mees endiselt mööbeldab.

Monika nendib vahepeal, et tema sõbrannaga koos tekkinud kingitusemõte on teha kingitusevabad jõulud. Tema lemmikute seas on veel idee minna lähedastele kindlasti külla ja Enna Raabe pakutud kallistamine, mis toob kaassaatejuhi Mati silme ette taas kõiki embavad kodutud.

Järgmine tunnustuse osaliseks saanud mõte on pärit Milvi Raudsepalt, kes tahab koos sõpradega minna einestama loodusesse. Merili Kärneri pakutud kingiideeks on SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi heategevuslik kinkekiri, mida Monika peab heaks just ettevõtetele.

Mõnusate mõtete rivvi mahub veel šokolaadipildi valmistamise komplekti võitnud Brit Mesipuu kingiidee, mis näeb välja selline: ta kinkis ämmale ja äiale fotoalbumi, ning iga aasta jõulude kingitakse vanavanematele juurde lastega perepilte. Nii saab albumisse jäädvustatud lapselaste kasvamine aastate kaupa. Ideederiiulis on veel Annika Aruoja fliisteki kinkimise mõte, sest selline soe asi annab talvel võimaluse ennast sooja saamiseks kingituse sisse mässida. Populaarne on ka luuletuse kirjapanek.

Monika soov kuulda Matilt vähemalt neljarealist luuletust jääb seekord täitmata, kuid saatejuht lubab seda teha kahe nädala pärast – pühad vahepeal annavad tal aega luuleoskust pikalt lihvida.

Monika enda arvamus on, et alati võib kinkida mõne toreda helkuri, mis muudavad inimese alati nähtavamaks. Tema enda tänavune esimene õnnesoov tuli tänavatantsukooli JJStreet toredatelt inimestelt, kes selle kooris tema telefoni hõikasid.

Saatejuht Mati vaeb pikalt sellise minevikunähtuse nagu Näärivana olemust. Vikipeedia näiteks ütleb, et see on Jõuluvana väljatõrjumiseks loodud tegelane, vene keeles Ded Moroz, kellele meeldisid kunstilised etteasted ja kel oli pahade laste jaoks kaasas vitsakimp. Mati mäletab, et kartis näärivana, ja kuna nende peres oli kõik justkui olemas, siis ei oodanud ta habemes mehe tulekut vähemalgi määral, kuid mõnedele lastele oli taat tähtis.

Monika jutustab ka oma jõuluplaanidest suguvõsa keskel. Tema suguvõsal on kavas valmistada etteasted näosaate stiilis. Monikat selline lõbus tunnete väljaelamine ei häiri, ta on alati valmis rõõmsates üritustes kaasa lööma. Praegu igatahes käib hoogne harjutamine ja isegi kostüümid on välja valitud.

Mati lõpetab saate veelkordsete õnnesoovide ja tõdemusega, et reaalselt tõsisena mõeldud saade kujunes selliseks nagu alati ja ega edaspidi asjad paremaks lähe, kahe nädala pärast jätkub kõik endiselt. Monika soovib kõigile kingistressivaba ja kallistustega jõuluaega ning otsas sünnipäevasaade ongi.

Saade on Kuma Raadio eetris neljapäeval kell 11.25 ja kordusena pühapäeval kell 15.

Kaheaastaseks saanud portaal GoodNews soovib kõigile ilusaid jõule ja lubab, et head uudised jõuavad inimesteni ka järgnevatel aastatel.

Kordusena kuuleb heade uudiste praeguse hooaja raadiosaateid siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles