Suurimad karjäärivead, mida noored naised teevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas tahad teenida korralikku palka? Ilmselt küll. Kas tahaksid teha tööd, mida sa tõeliselt naudid? Tõenäoliselt. Selleks, et teenida head palka ja teha tööd, mis sulle meeldib, pead aga astuma samme, mis võivad alguses sind veidike hirmutada.

Amy Odell, portaali Cosmopolitan.com toimetaja, on oma kümneaastase karjääri jooksul puutunud kokku paljude noorte naistega, kes ei julgenud oma karjääri alguses astuda hirmutavaid samme ning hiljem kahetsesid seda. Pea meeles, et sa ei pea saama vaid jalga ukse vahele, vaid looma karjääri, mis tagaks sulle edu.

Järgnevalt on välja toodud suurimad karjäärivead, mida noored naised teevad.

1. Sa ei küsi töövestlusel piisavalt suurt palka

Töövestlusel ei tohiks kindlasti unustada rääkida palgast. Rahast võib olla ebamugav rääkida, aga tegelikult tuleks alguses küsida pigem suuremat palka kui madalamat. Sel viisil ei pea sa muretsema, kas tuled ikka rahadega toime või kas pead leidma veel lisatöö, et ära elada.

2. Loodad, et unelmate töö leiab sind ise üles

Kõrvadesse ei teki iseenesest kõrvarõngaaugud ja ükski töö ei leia inimest ise üles. Arvad, et plaadifirma helistas ise Beyoncéle, kui viimane oma magamistoa peegli ees tantsis? Ei. Ta nägi vaeva ja sai lõpuks plaadilepingu. Kui tahad tööd leida, pead tegema sama: minema välja ja tööd otsima. Tööotsimine võib iseenesest olla nagu täiskohaga töö ja kui sa pole valmis pingutama, siis ei leia sa kunagi meelepärast tööd.

3. Sa ei julge riskida

Mõtle mõnele edukale inimesele, keda sa imetled. Nüüd mõtle sellele, miks see inimene on oma valdkonnas niivõrd mõjukas. Tõenäoliselt tegi ta midagi, mida keegi teine ei julgenud teha. Ilmselt oli aga nii, et kui see mõjukas inimene kunagi oma ideedega lagedale tuli, pidasid teised teda hulluks või lausa rumalaks. Kui sul on mõni suur idee, ära oota, et keegi sinult selle kohta küsiks, mine ja paku see idee ise välja. Ära muretse, et see võib tekitada teistes ebamugavust. Sul pole aimugi, kui paljude elusid võib su idee puudutada, kui sa ei julge seda kunagi välja öelda.

4. Lased egol tulla sinu ja su oskuste vahele

Enese reklaamimine võib su karjäärile kasuks tulla, aga kui käid muudkui ringi ja nõuad iga oma teo eest kiitust, kuna sa ei taha, et keegi teine saaks sinu ideede eest kiitust, võib anda soovitust vastupidiseid tulemusi. Kui muudad teised inimesed edukamaks, siis saad ka ise edukamaks.

5. Sa ei riietu vastavalt

Õige riietuse valimine saab alguse juba praktikaajast – ürita muuta enda jaoks harjumuseks see, et valid omale alati professionaalseid rõivaid. Esmamulje jääb teistele pikaks ajaks meelde ja isegi kui töötad kõige vabameelsema õhkkonnaga firmas, ei tohiks tööle minna dressides ja tossudes.

6. Sa aktsepteerid eitavat vastust

Vahel tuleb inimestele peale käia, et nad mõistaksid, et sul on tegelikult õigus. Ära lepi esimesel korral eitava vastusega, proovi veel. Inimesed muudavad sageli oma meelt, tuleb olla vaid veenev või muuta oma taktikat, et nad näeksid su ideid teises valguses.

7. Sa ei puhka

Kui oled puhkusel ja sa ei pea tööd tegema, siis ära tee tööd! Puhkus on mõeldud selleks, et lülitaksid end tööst välja ja koguksid energiat. Kui sa ei naudi oma puhkust õigesti ja teed selle ajal vaid tööd, teed liiga nii endale kui oma firmale, lisaks suurendab see läbipõlemisohtu.

8. Ülikoolis muretsesid pigem hinnete kui tutvuste pärast

Mõned ettevõtted ei küsi töövestlusel kunagi, milline oli su keskmine hinne või kuidas sul ülikoolis läks. Mõtle juba praegu välja, kas peaksid pigem keskenduma konkreetsetele koolitöödele või praktikavõimalustele ning heade sidemete loomisele.

9. Võtad esimese tööpakkumise vastu, kuna sa ei viitsi rohkem otsida

Kui saad seda endale lubada, ära lepi tööga, mille puhul tead, et see ei paku sulle täit rahuldust. Või võta see tööpakkumine vastu, kuid jätka parema töö otsimist. Ära lepi vähemaga, kui oled ära teeninud – sind võib üllatada see, kui kaugele sa võid jõuda.

10. Lased kadedusel mõjutada oma tööd

Kui su ülikoolikaaslastel või õdedel-vendadel läheb hästi, ära õõnesta nende edu. Soovi neile parem õnne, isegi siis, kui tegelikult tunned kadedust. Kadedus võib inimesi väga inetult käituma panna. Ära ole kibe kadeduseuss!

11. Sa ei kandideeri paremale kohale ega julge küsida palgatõusu, sest sa arvad, et pole seda väärt

Kunagi ei tea ette, kuidas asjad võivad minna. Kui tahad midagi, püüdle selle poole. Kõige hullem, mis võib juhtuda, on see, kui saad eitava vastuse või ei saa üldse mingit vastust. Vähemalt oled proovinud ja keegi ei saa sulle ette heita, et sa pole üritanud midagi muuta.

12. Sa ei lahku töölt, mida sa vihkad

Kui sulle ei meeldi su töö, otsi parem. Ära tee tööd, mida sa ei armasta. Mõtle välja, kuidas paremale kohale saada ja tööta selle nimel. Töökoha vahetus toob alati rõõmu ja palju positiivseid emotsioone.

13. Sa ei tegele muude asjadega, kuna käid täiskohaga tööl

Lisaprojektid ja hobid on sageli ainus viis, kuidas teha seda, mida armastad. Ära loobu heast võimalusest vaid seetõttu, et käid täiskohaga tööl. Leia meelistegevuste jaoks aega pärast tööd või nädalavahetustel. Mõtle edukatele inimestele. Nemad ei tegele vaid ühe asjaga, nad teevad mitut asja korraga. Kui soovid, et su karjäär oleks sama suur kui su unistused, pead samuti tegema mitut asja korraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles