Kuidas võtta kaalust alla alkoholist loobumata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enne jõulupühi ja aastavahetust tuleb arvestada sellega, et pidulaua ääres võib ikka juhtuda, et pead sugulastega šampanjaklaasi kokku lööma või uue aasta puhul mõne pitsi kangemat kraami manustama. Mida peaksid aga tegema need, kes on otsustanud pidada dieeti või muuta oma eluviisi tervislikumaks, et kehakaalu alandada? Kas alkoholi tuleks iga hinna eest vältida?

Dr Caroline Cederquist jagas portaalis Glamour.com sel teemal veidike nõu.

1. Kas kaalulangetuseks tuleb alkoholist täielikult loobuda?

Dr Caroline Cederquist: «Ei. Aga arvestades seda, kuidas alkohol kehale mõjub, võib kaalulangetus muutuda keeruliseks, kui sa lisaks alkoholi tarbimisele ei toitu tervislikult. Kuna keha jaoks on alkohol mürkaine, muutub alkoholi lagundamine maksa jaoks peamiseks prioriteediks ega suuda keskenduda samal ajal tõhusalt rasvade töötlemisele. See võib muuta kaalulangetuse väga aeglaseks. Seetõttu ma soovitan piirata alkoholi tarbimist ja teadlikult suhtuda sellesse, mida sa jood.»

2. Kuidas käituda pühade ajal, kui laual on erinevad alkohoolsed joogid?

Dr Cederquist: «Tuleb osata oma alkoholi tarbimist piirata. Paljud minu patsiendid, kes üritavad näiteks magusast hoiduda, on üllatunud, kui ma ütlen neile, et kaks klaasi veini on võrdne väikese koogitükiga. Keha ei hooli sellest, kas kilokalorid tulevad vedelal või tahkel kujul - need on siiski kalorid.» Seega siin on mõned nõuanded, kuidas pidulauas käituda:

  • tarbi alkoholi targalt. Kui soovid teha kokteile, kasuta limonaadi või mahla asemel gaseeritud vett alkohoolsete jookide lahjendamiseks. Samuti tasuks alkoholi sisaldavate jookide vahele tarbida samas koguses vett;
  • otsusta enne pidu, mitu jooki sa sel õhtul võtad, et ei peaks järgmisel päeval kahetsema. Sel viisil on lihtsam ka jookidest keelduda, kui oled oma limiidi juba saavutanud. Pea meeles, et alkohol muudab ka kõige tervislikuma jooja otsustusvõime hägusemaks. Paarile joogile võib järgneda patustamine toitudega, mida sa kaine peaga väldiksid;
  • ära keela omale asju, mis sulle meeldivad. Kui armastad likööri, luba omale klaasike. Tervise ja heaolu tagab elustiili muutmine, mitte ekstreemsed dieedid või toiduainete vältimine. Kui sa ei luba omale aeg-ajalt asju, mida armastad, võid hiljem suurema isu tõttu liialdada;
  • hea oleks, kui teaksid, mis on su joogi sees. Sel viisil on lihtsam vältida soovimatuid kaloreid ja saad kontrollida, et ka alkohoolne jook oleks võimalikult «tervislik».

3. Mitu jooki võiks omale lubada?

Dr Cederquist: «Meeste puhul peetakse «mõõdukaks» koguseks 10 jooki nädalas. Kui mees joob kolm jooki päevas ja nii seitse päeva järjest, siis kahekordistab ta soovitatava alkohoolsete jookide koguse. Naiste puhul peetakse «mõõdukaks» viis klaasi veini nädalas. Naiste maks on väiksem kui meeste oma, mistõttu on naistel keerulisem suuremat alkoholikogust neutraliseerida. Seetõttu jäävad ka naised kiiremini purju kui mehed, kuigi nad võivad tarbida võrdse koguse alkoholi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles