Vähese vaevaga ja maitsvalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Söömine on enamasti üks ütlemata meeldiv tegevus, eriti veel, kui tegemist on hästivalmistatud roaga. Toiduvalmistajalt nõuab hõrk lõpptulemus aga väärt toorainet, õiget tehnoloogiat ja asjalikke söögitegemisriistu. 

Tõsi on, et nimetatutest esmatähtsad on värske tooraine ja kohane tehnoloogia. Asjalikel söögitegemisriistadel on siin toetav ülesanne, kuid kahtlemata saab parimate vahenditega suurema tõenäosusega ka parima tulemuse. Ja pealegi, aega ja energiat kulub vähem ning seda jääb üle millekski muuks, kas või lauakatmiseks või enda peovalmis sättimiseks, kirjutab Hooaeg

Kindlasti on paljudel aegade jooksul kogunenud kööki hulk potte-panne-vidinaid, millest mõned on igapäevakasutuses, teised varjunud kapinurkadesse ja kolmandate olemasolu on üldse ära ununenud. Kuna pühade eel on tavaks kodu läikima lüüa, siis võiks ka köögivarustuse selle pilguga üle vaadata, kas midagi on liigset või midagi vajalikku sootuks puudu. Nii saab enda jaoks selgemaks ehk ka mõni kingisoov…

Kaubamaja Kodumaailm on kodune heaoluoaas, mis äratab inspiratsiooni nii kodukaunistamises kui ka söögitegemises. Üks ilus rõõmus punane pann suudab hõlpsasti suunata mõtted särisevatele lihapallidele või värvikirgastele köögiviljadele. Teine keerulise nimega idamaine pada annab tõuke lõpuks ometi võtta riiulist välja mõni eksootilisem retseptiraamat. Ja kolmas asi, mille suhtes peab enne muidugi täpsustama, millega tegu – on see tordiprits, lihatermomeeter või hoopis midagi muud –, näeb väga kaunis välja ja on kokkajale kindlasti tõhus abimees. Eriti nii vastutusrikka toiduteo puhul nagu seda on jõuluprae valmistamine. 

See ajatu malm

Kui pidada silmas ühe korraliku vana kooli jõuluprae õnnestumist, peaks küpsetusnõuks olema üks raske ja kaanega malmnõu, on see siis seest glasuuritud või glasuurimata. Kui seni oleme olnud harjunud, et malmist küpsetusnõu on ilmetut halli tooni, siis tänapäeval on Prantsuse tootja Le Creuset välja tulnud erilise lahendusega, kus rõõmus erkoranž portselanglasuuritud välisilme aitab parandada ka malmtoote omadusi. Uutel Denby keraamilistel nõudel on seevastu õhemad seinad, kaotamata seejuures siiski oma küpsetusomadustelt, kuid võites energiasäästlikkuses – nõu läheb lihtsalt kiiremini kuumaks.

Peale liha valmivad selles hõlpsalt ka ühepajatoidud, vormiroad ja kas või pudrud. Malmpaja teenetest on kerge sõltuvusse jääda – toit valmib selles vaat et iseenesest, eriti need pikka valmimisaega nõudvad hõrgutised! Ja kui veel puupliit või -ahi ka abiks on… mmm. Malmpanni kiituseks olgu nimetatud, et see suudab tänu ühtlasele ja kõrgele temperatuurihoidmisvõimele praadida lihapaladele krõbeda kooriku või kauni restimustri. Kiitust väärib ka malmnõu omadus hoida kuuma pikalt, nii võib toit selles rahulikult parajat serveerimishetke oodata. 

Foto:
Foto: Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Malmist küpsetusnõude krõbedale hinnale vastukaaluks olgu öeldud, et õige hooldamise korral teenivad need kaua ja neid võib vabalt järgmistele kokapõlvkondadele pärandada. Toit – kui seda peaks järele jääma − tasub glasuurimata malmnõust aga kohe säilitusanumasse ringi tõsta, sest pikalt see just glasuurimata malmiga kokkupuudet ei kannata, maitse jääb juurde. Pärast kasutamist tuleb küpsetusnõu kohe sooja vee ja harjaga, kuid pigem ilma pesuvahendita puhtaks nühkida ning korraks üle õlitada ja läbi kuumutada, nii on see järgmiseks korraks kenasti valmis. Kaas tasub säilitamisel veidi irvakile jätta. Hoiatuseks veel, et kuna malm on materjalina raske, peab eriti just kuumuse tõttu oma jõuvarusid õigesti hindama. Kasuks tulevad näiteks pikemat sorti ja silikoonist pajakindad-kuumaalused, mis suudavad ahjukuuma nõu ilma ülessulavate või läbikärssavate tagajärgedeta vastu võtta. 

Keraamilised küpsetusnõud

Kui malmnõudes küpsetamist peetakse üheks vanemaks toiduvalmistamisviisiks, siis keraamilise kattega küpsetusnõude puhul on tegemist uuema aja lahendustega, mida Kodumaailmas pakub Denby. Savist aluspinda katab siin paks, sile ja pooridevaba keraamiline kiht, tänu millele juhib küpsetusnõu väga hästi ja ühtlaselt soojust, vajab minimaalselt rasvainet ja aitab küpsetatavas toidus säilitada mineraalid ja vitamiinid. Keraamiliste küpsetusnõude eeliseks on nende kergus, mis lubab köögitegevustesse kaasata ka lapsi. Siiski peaks olema ettevaatlik, eriti toidu ahjust väljavõtmisel. 

Tänu ülisiledale pinnale ei hakka toit kergesti pinnale külge ja seda on hõlbus puhastada. Nii nagu malmnõusidki, tasub ka keraamikat aeg-ajalt lihtsalt õliga üle käia, et kindlustada selle pikem ja veatu teenimisvalmidus. Ehkki tegemist on tugeva materjaliga, ei tasu siiski läheneda metallist pannilabidate või -kahvlitega, samuti peaks loobuma abrassiivstest pesuvahenditest ja karmi käega nühkimisest.

Foto:
Foto: Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Võõrsilt tulnud tajine

Eksootilisema küpsetusplaani pidajatel tasub teha tutvust idamaadest pärit tadžiininõuga (tajine), mida pakub Kodumaailmas alates sügisest müügil olev Itaalia kaubamärk Wald. Algselt on selle justkui teravatipulise «mütsiga» nõuga küpsetatud sütel, kuid meie koduköögis ajab muidugi asja ära tavaline ahi või pliidiplaat. Selle võõrsilt tulnud küpsetamisviisiga valmivad hõrgud hautised, karrid, supid – kõik, milles heas lõpptulemuses olulised mahlakus ja tasakaalus maitserikkus. Waldi loodud eriline Kergrés-materjal kasutab toorainena erilist savi ning lõpptoodang on eriti kerge ja samas vastupidav. Põhjamaisele kasutajale peaks eriti hästi meeldima Waldi küpsetusnõude värvigamma, mis traditsioonilise põletatud savi värvitooni kõrval pakub ka rahulikke beeže-pruune.

Foto:
Foto: Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Teemant köögis

Kuna jõuluajal koguneb tavaliselt kokku suur pere oma kõigi liikmetega, siis kulub jõuluroa valmistamiseks ära šveitslaste teemantkattega, 5,5-liitrine kaanega haudepann Swiss Diamond. Selle hiigelpanniga on hea valmistada suuri praelihalõike, panniroogi või mis tahes muud rooga korraga suuremas koguses. Lisaks muljetavaldavale mahutavusele väärib tähelepanu kaane tõstmispideme all asuv ventileerimisava – vaid veerand keerdu päripäeva, ja kaane alla kogunenud liigsel niiskusel on vaba väljapääs, lastes toidul sobival viisil edasi haududa-küpseda. Haudepann on küll raskemapoolne, kuid selle tõstmiseks on hästiistuv käepide, mille vastasküljel omakorda väiksem käepide – nii saad rooga ohutult pannilt serveerimisnõusse ümber kallata-tõsta. 

Foto:
Foto: Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Tervis auru jõul

Viimase aja moeteema − aurutamine – aitab valmistada toitu nii, et kaduma ei lähe kübetki toidu kasulikest omadustest. Lékué silikoonist aurutusnõud toovad köögivarustusse rõõmsad värvipommid, pakkudes peale tervisliku küpsetusvõtte ka parajal määral silmailu. Hea on teada, et aurutamisel säilib köögiviljade värv ja kuju ülihästi. Kui aastalõpul tuleb ette rohkem külaskäike ja lookas laua taga istumist, siis on vahel hea käiku lasta ka taljesõbralikumad kokkamisviisid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles