Kümme märki, et peaksid tõsiselt mõtlema oma karjäärile

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole paremat tunnet sellest, kui leiad omale armastatud töö ja naudid iga päev töö tegemist. Aga mis saab siis, kui töö uues kohas algab küll hästi, kuid peagi avastad, et see ei eruta sind enam?

Tunned, et sa ei taha enam hommikul tööle minna ja pole kindel, kas oled üldse valinud õige karjääriraja. Kui sinu unelmate tööst saab lihtsalt üks järjekordne tööots, võib see sind mõjutada rohkem, kui julged alguses tunnistada. Sinu optimism kaob ja sa muutud hoopis teiseks inimeseks. Unustad oma esialgsed eesmärgid ja sead oma karjääri ohtu ilma, et paneksid seda ise tähelegi, kirjutab Lifehack. Järgnevalt on välja toodud mõned märgid, mis viitavad sellele, et peaksid tõsiselt oma karjäärile mõtlema.

1. Uued projektid ei tekita sinus enam elevust

Kui märkad, et uued projektid tähendavad sinu jaoks vaid töökoormuse suurenemist, mitte põnevaid väljakutseid, siis võib see olla märgiks, et töö ei paku sulle enam huvi. Kui töö pole sinu jaoks enam huvitav, siis see hakkab negatiivselt mõjutama su töötulemusi ja karjääri.

2. Lähed lihtsalt vooluga kaasa

Ärkad, lähed tööle, jood kohvi, vastad e-kirjadele ja lähed koju. Kas sinu tüüpiline tööpäev näeb selline välja? Kui jah, siis sellest puudub üks oluline asi: sinu aktiivne osavõtt. Kas sa lihtsalt kulged läbi päeva ja võiksid oma tööd teha ka silmad kinni? Kui vastus on jaatav, siis oleks aeg oma tööülesandeid kriitilise pilguga vaadata. Töö peaks iga päev pakkuma väljakutseid, vastasel juhul ei suuda sa enam genereerida ideid, mis muudaks su tööd paremaks ja aitaks sul areneda.

3. Su palk pole konkurentsivõimeline

Igav töökoht mõjub nüristavalt su mõistusele ja võib liiga teha ka rahakotile. Kujuta ette, et võiksid praegu pühendada oma aega tööle, mida sa tõeliselt naudid ja mis toob sulle ka kenakese summa sisse. Milleks raisata oma aega ettevõttes, kus oled end juba ammendanud?

4. Teed sama asja, mida oled alati teinud

Töö peaks sulle pidevalt pakkuma väljakutseid ja uusi võimalusi enese arendamiseks. Kui tööülesanded pole sinu jaoks piisavalt põnevad, siis on raske jätta endast eduka töötaja muljet. Mugavus pole veel kellelgi aidanud tööl end arendada. Ürita võtta omale uusi tööülesandeid, et näha, kas selles firmas on sul veel potentsiaali. Kui sa ei õpi midagi uut või ei võta omaks uusi rolle, siis ei saa sa ilmselt ka ameti- ega palgakõrgendust.

5. Sa virised pidevalt

Kas teadsid, et igav töö võib su tuju pidevalt halvaks muuta? Sa ise ei pruugi aru saada, aga tegelikult oled muutunud teistsuguseks inimeseks. Su kolleegid ja sõbrad on seda ilmselt märganud. Aeg-ajalt on normaalne, et tahame kurta töö üle. Aga jälgi, et su virisemine ei mõjuks negatiivselt su tööle või isiklikele suhetele.

6. Sa pole viimaste trendidega kursis

Siinkohale pole mõeldud moevoolu, vaid pigem viimaseid trende tehnoloogia ja elektroonika vallas. Kui hoiad end selliste asjadega kursis, siis suudad ka oma tööd paremini teha. Otsi uusi võimalusi, kuidas end täiendada, isegi siis, kui pead seda tegema töövälisel ajal.

7. Sa ei kasuta ära oma parimaid oskusi

Töö peaks andma sulle võimaluse kasutada oma parimaid oskusi. Kui sa oled näiteks hea suhtleja, kuid su töö näeb ette päev läbi arvuti taga istumist, siis ilmselt ei paku see sulle piisavalt rahuldust. Töö juures võib olla asju, mis sulle ei meeldi, aga veendu, et saaksid kasutada oma parimaid oskusi.

8. Teed igapäevaste tööülesannete juures pisivigu

Üks selgemaid märke, et peaksid oma karjäärile rohkem mõtlema, on see, kui teed tööl pisivigu. Igaüks meist teeb vigu, aga kui töö ei paku sulle rahuldust, siis võib neid vigu rohkem esineda. Asi võib olla selles, et sa vihkad rutiinseid tööülesandeid ja vaataksid parema meelega seda, kuidas seinavärv kuivab. Pisivead võivad jääda tähelepanuta, kuid tegelikult tasuks mõelda, kas need ei anna märku millestki muust kui inimlikust lohakusest.

9. Tülitsed pidevalt oma ülemusega

Ülemus võib muuta töö kergemaks või raskemaks. Kui ülemusel pole heale juhile omaseid isikuomadusi, siis võib sinu jaoks olla väljakutseks oma tööülesannete hästi täitmine. Ülemus peaks olema inimene, kes juhendab sind ja pakub sulle vajadusel tuge. Kui sinu praegusel ametikohal see pole nii, siis on midagi korrast ära.

10. Sa kahtled endas

Vale töökoht võib ajapikku hakata mõjuma su enesekindlusele. Aja jooksul võid hakata endas kahtlema ja esitama omale küsimusi, mida sa enne pole küsinud. Niivõrd kerge on takerduda mürgistesse olukordadesse, olgu põhjuseks halb ülemus, tüütud kolleegid või igav töö. See hakkab kindlasti mõjutama seda, kuidas sa oma tööd teed. Kui töö ei võimalda sul enam areneda ega tekita sinus head tunnet, siis on aeg oma karjääri nimel edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles