Kolm põrsakest ja kuri hunt ehk kiirabi stressi puhul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mäletad muinasjuttu kolmest põrsakesest ja kurjast hundist, kes neid ära süüa tahtis? Sarnane stsenaarium areneb sinu sees siis, kui oled ülemäärase stressi meelevallas, kirjutab Ellen Tõemeel salasona.eu-s.

Ärevuse, hirmu, ängistuse ja kurbuse mõtted ja tunded on nagu väikesed põrsad, keda ajab taga vihast, raevust ja verejanust pakatav stressihunt. Pane tähele, et kogu aktsioon toimub sinu sees. Sinu võimuses on seda lugu muuta ja oma tunnetusprotsessid jälle turvalisele rajale juhtida.

Inimeste tolerants stressorite suhtes ja reaktsioon ülemäärasele närvipingele on erinev. Mõni muutub väga energiliseks, suisa agressiivseks ning võib käituda üsna arutult. Teine jälle, vastupidi, tõmbub endasse, põeb vaikides ega suuda midagi teha. Piltlikult väljendudes reageerime ülemäärase stressi olukorras energia endasse kammitsemise, loomuliku eluvoolu takistamise ja reaalsusega mittenõustumisega.

Siin on mõned esmaabivõtted, mida saad rakendada, kui pingeseisund süveneb:

Hinga

See esmaklassiline tervendaja on sinuga alati kaasas. Pane oma hingamist tähele ja õpi seda vajadusel reguleerima.

Stressiseisundis keha pingestub, hingamine muutub kiireks ja pinnapealseks, vahel isegi katkendlikuks, see omakorda süvendab negatiivseid kehatundeid. Pingeseisundit lõõgastab sügav hingamine, kus kõht ja rindkere liiguvad hingamisega kaasa ja rõhk on pikal väljahingamisel. Hingamiste vahepeal tee just nii pikk paus kui tundub vajalik. See keha ja meelt puhastav harjutus toimib väga kiiresti.

Puhka

Loodus annab ööpäeva vaheldumisega meile järgimiseks suurpärase mudeli. Pingutusele peab järgnema lõõgastus, et taastada jõuvarud uueks pingutuseks. Selle loomuliku tsükli eiramine ei too head tulemust. Planeeri oma päevi ning võta endale puhkust enne, kui suur väsimus või haigus sind kimbutama tuleb.

Samuti aitab sul ülekoormust vältida oma piiride tundmine. Mõtle selgeks, mis on sinu jaoks tõeliselt oluline ja väärtuslik. Ära võta endale ülemääraseid kohustusi ja ütle õigel ajal «ei». Sa oled inimene ja sul on piirid – see on loomulik ja eluterve.

Õnnelikel inimestel on madalad ootused elu, enda ja teiste suhtes. Lase latt madalamale ja meenuta maksimalistile iseendas, et «Tehtud!» on parem kui «Täiuslik!». Seda, et asi on tehtud, näevad kõik. Seda, et asi on tehtud perfektselt, tead vaid sina.

Liigu

Nagu öeldud, tekib stressis kehasse kammitsetud energia, mis pööritab sinu sees erinevaid mõtteid ja tundeid. Kasuta see energia ära, suuna see õigesse kanalisse – tegevusse ja liikumisse. Liikuvas kehas saavad ringiratast ketravad mõtted oma õige raja leida.

Füüsiline treening vähendab kehas ringlevaid stressihormoone ja käivitab heaolu tekitavate ühendite tulva. Heaolutunnet loovad rütmilised harjutused (tants, kõndimine, jooksmine) ning eriti lõõgastavad on kehale venitusharjutused, mida tehakse joogas.

Suhtle

Seda, kui palju suhtlemist on sinu jaoks piisav, sa tõenäoliselt tead. Kui oled seda tüüpi, keda suhtlemine pigem kurnab, siis võta aega iseendaga olemiseks muusika, raamatu või hoopis käsitöö seltskonnas. Igal juhul tee seda, mida naudid.

Kui aga vajad suhtlemist nagu hapnikku, siis ära jää üksi ja vajadusel küsi probleemide lahendamisel teistelt abi. Kas mäletad, kuidas kolme põrsakese lugu lõppes? Sõbrad olid koos, kavaldasid kurja hundi üle ning naersid, kui paharet metsa jooksis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles