Krõpsuv seemneleib

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rosine

Septembris välja kuulutatud Leiburi koduleivakonkursile saadeti nii Eestist kui välismaalt üle 60 seemneleiva retsepti. Võitjaks osutus Eve-Kati Mägi seemneleib «Kõhu pai», kuid ka teised retseptid on väärt järgi proovimist. 

Krõpsuv seemneleib

  • 4 sl leivajuuretist
  • 0,7 l sooja vett
  • 12 dl täistera-rukkijahu
  • 4 tl fariinsuhkrut
  • 1 tl peenet meresoola
  • 1 peotäis rukkikliisid
  • 1 peotäis punane rukkilinnasejahu
  • 2 sl linaseemneid
  • 2 sl päevalilleseemneid
  • 1 sl seesamiseemneid
  • 1 tl mahedaid kanepiseemneid
  • 1 sl kõrvitsaseemneid
  • 1 sl maltoosat

Sellest kogusest saab ühe pätsi tumedat krõpsuvat täistera-seemneleiba. Leib kaalub 1,2 kilo, orienteeruv omahind 1.80 eurot.

Leivateo alustuseks segan leivajuuretise kausis sooja veega, lisan klaasi (2 dl) täistera-rukkijahu. Seejärel katan kausi säilituskilega, panen ümber froteerätiku ja fliispleedi ning asetan sooja, tuuletõmbuseta kohta hapnema. Soovitav toatemperatuur 23 - 24 kraadi.

Järgmisel päeval, täpselt peale 16 tundi (mitte rohkem, muidu saab liiga hapu), alustan leivataina segamist.

Segan leivataina ja võtan leivajuuretist.

Lisan hapnenud segule meresoola, fariinsuhkru, linaseemneid, rukkikliid, rukkilinnasejahu ja täistera-rukkijahu. Segan korralikult läbi. Tainas peab jääma nii paks, et puulusikas jääb kausi keskele püsti.

Järgnevalt võtan 4 sl leivajuuretist kaanega plastkarpi järgmiseks küpsetuskorraks. Juuretise jätan ilma kaaneta kerkima 1,5 tunniks ja seejärel asetan külmkappi. Juuretis säilib külmkapis 2-3 nädalat.

Seejärel lisan tainale päevalilleseemned, seesamiseemned, kanepiseemned, kõrvitsaseemned ja maltoosa. Segan korralikult läbi ja asetan taina võiga määritud kandilisse keeksivormi (300 x 125 x 90). Silun pealt märja käega, teen kaitseks risti peale ja katan froteerätikuga. Asetan vormi sooja kohta kerkima. Soovitav toatemperatuur 23 - 24 kraadi.

Kui taina hulk on 4 tunni pärast peaaegu kahekordistunud, ehk jõudnud peaaegu vormi ülemise ääreni, võib leiva küpsema panna. Enne küpsema panekut raputan leiva seemnetega üle ja surun väheke taina sisse. Panen elektriahju sooja 250 kraadi peale. Kui temperatuur saavutatud, asetan vormi leivatainaga ahju keskele ja jätan 9 minutiks küpsema, et tekiks peale krõbe koorik. Seejärel lülitan ahju 200 kraadi peale ja leib küpseb edasi 50 minutit. Vahepeal ahju ust lahti ei tee.

Lasen leival jahtuda.

Nüüd võtan vormist leiva välja, asetan alusele, pintseldan üle veega ja asetan peale köögikäteräti ja froteeräti. Jätan leiva järeljahtuma vähemalt 20 tunniks. Soe leib on nätske ja vajub lõigates kergesti kokku. Ootamine heas leivalõhnalises kodus tasub end igati ära. Seistes läheb leib tahedamaks ja paremaks.

Leivajuuretisega kergitatud leib säilib kilekotis puuvillase käteräti sisse mähitult toatemperatuuril ligi kaks nädalat.

Krõpsuv seemneleib maitseb niisamagi hästi. Midagi sinna juurde võtta või peale panna on juba boonus. Et mis teeb selle leiva krõpsuvaks? Eks ikka koorimata mahedad kanepiseemned.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles