Miks panevad kuulsused lastele veidraid nimesid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Kardashian ja tütar North West.
Kim Kardashian ja tütar North West. Foto: ANTOINE CAU/SIPA/ANTOINE CAU/SIPA

Kim Kardashian ja Kanye West panid oma tütrele nimeks North West. Gwyneth Paltrow ja Chris Martini tütre nimeks on Apple Martin. USA koomik Penn Jillette pani oma lastele nimeks Zolten Penn Jillette ja Moxie CrimeFighter Jillette. Kuulsuste laste omapärased nimed teevad inimestele sageli palju nalja, kuid teadlased on nüüd välja selgitanud põhjuse, miks pannakse lastele niivõrd kummalisi nimesid.

Teadusajakirjas Journal of Personality and Social Psychology avaldatud uuringust selgus, et kui vanemad peavad oma last väga erilisteks, annavad nad lapsele ebatavalise eesnime. Tõenäoliselt usuvad kõik lapsevanemad, et nende võsukesed on erilised, kuid ebatavalisi eesnimesid eelistavad need emmed-issid, kes on veendunud, et nende laps paistab millegipoolest silma ja teda peaks kohtlema paremini kui teisi lapsi.

Amsterdami ülikooli teadlased küsitlesid 1700 ameerika ja hollandi lapsevanemat, et välja selgitada, kuidas hindavad vanemad oma lapsi. Vanemad pidid nõustuma või mitte nõustuma väidetega stiilis «minu laps on ära teeninud erikohtlemise» ja «minu laps on teistele heaks eeskujuks».

Kui teadlased võrdlesid oma uuringu tulemusi riikliku andmebaasiga, selgus, et vanemad, kes hindavad oma lapsi eriti kõrgelt, panevad lastele omapärasemaid eesnimesid. Uuringu juht Eddie Brummelmann selgitas, et vanemad, kes usuvad, et nende lapsed on erilised, tahavad, et lapsed paistaksid iga hinna eest silma. 

Ühe teise uuringuga on kindlaks tehtud, et lapsi ülehindavad vanemad kipuvad oma loomult olema eneseimetlejad, kes avalikus kohas armastavad lapsi palju kiita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles